Na beving: 'Parmezaanse kaas van de solidariteit'

Koop aardbevingskaas, uit solidariteit. In Italië, en ook in Nederland, is een reeks acties op gang gekomen om de kaasboeren te helpen wier grote parmezaanse kazen bij de aardbevingen eind vorige maand zijn beschadigd.

De kazen liggen twee tot zes jaar te rijpen op lange planken. Bij de twee zware aardschokken in Noord-Italië op 20 en 29 mei zijn zeker 600.000 kazen gevallen doordat de schappen instortten. De helft daarvan, ongeveer tien procent van de jaarlijkse productie, is te zwaar beschadigd om elders verder te rijpen. Volgens de landbouworganisatie Coldiretti bedraagt de schade aan de Parmigiano Reggiano kazen 150 miljoen euro en die aan de Grana Padano ongeveer 70 miljoen euro. De schade door de bevingen aan de houten vaten met aceto balsamico, een andere culinaire schat van het getroffen gebied, bedraagt 15 miljoen euro.

Op lokale markten en bij lokale producenten wordt nu de ‘Parmezaanse kaas van de solidariteit’ aangeboden, in een speciale verpakking van een kilo. De prijzen liggen rond 9 euro voor kaas die negen tot elf maanden heeft gerijpt, en 14 euro voor kaas die 24 tot 27 maanden heeft gerijpt – de minimale periode om de kaas Parmigiano te mogen noemen. Via een aparte groep op Facebook zijn duizenden kazen in heel Italië verkocht. Twee ondernemers uit Nijmegen zeggen via internet bijna achtduizend reserveringen uit Nederland te hebben gekregen voor een stuk aardbevingskaas.