‘Ministerie wist al een jaar van Q-koortsbesmettingen’

Een VWA-medewerker plaatst een waarschuwingsbordje voor Q-koorts.
Een VWA-medewerker plaatst een waarschuwingsbordje voor Q-koorts. Foto NRC / Maarten Hartman

Het ministerie van Landbouw wist al een jaar voordat geitenbedrijven geruimd werden vanwege de Q-koorts welke bedrijven besmet waren geraakt. Het aantal Q-koortsbesmettingen was mogelijk lager uitgevallen als het ministerie die informatie eerder had gedeeld. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur.

De toenmalig verantwoordelijke ministers Ab Klink en Gerda Verburg hebben altijd volgehouden dat er pas eind 2009 een laboratoriumtest beschikbaar was om Q-koorts op te sporen. Maatregelen zouden pas mogelijk zijn als er onderscheid kon worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette bedrijven. De Q-koorts kostte aan minstens 25 mensen het leven. Zo’n vierduizend anderen werden ziek.

Volgens Nieuwsuur liet het ministerie al in de zomer van 2008 tests uitvoeren waaruit bleek dat bedrijven besmet waren met Q-koorts. Het ging om bijna honderd positieve gevallen. De testresultaten waren niet onafhankelijk bevestigd, maar volgens deskundigen hoefde dat niet. Dergelijke informatie kan je niet verzwijgen, vinden zij.

Kritiek op aanpak Q-Koorts

Er is veel kritiek geweest op het handelen van Klink en Verburg. Zo stelde de evaluatiecommissie in een rapport in 2010 dat de twee ministeries die Q-koorts moesten bestrijden te weinig samenwerkten en te laat maatregelen namen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zei onlangs dat het gepast zou zijn als Klink en Verburg hun excuses zouden aanbieden aan Q-koortspatiënten. Ook een excuus van hun ambtsopvolgers Henk Bleker (CDA) en Edith Schippers (VVD) zou op zijn plaats zijn, zei hij. Volgens hem voelen veel Q-koortspatiënten, van wie sommige chronisch ziek zijn geworden, zich niet gehoord.

    • Mirjam Remie