Mariko Peters en Bruno Braakhuis niet herkiesbaar voor GroenLinks

Foto NRC / Evelyne Jacq Foto NRC / Evelyne Jacq

GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis stellen zich niet verkiesbaar bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de partij zojuist bekendgemaakt.

Peters, woordvoerder Buitenlandse Zaken, Cultuur en Media:

“Het was een waanzinnig eervolle uitdaging om in deze woelige tijd als Kamerlid vanuit de oppositie politieke verhalen te maken en ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse inzet in het buitenland, de rol van kunst en cultuur in onze democratie en aan versterking van de open samenleving. Daar ligt mijn motivatie. Bij de komende verkiezingen zal het zwaartepunt van het debat bij andere zaken liggen. Ik heb zin om weer andere dingen te doen en ga me daar deze zomer op beraden.”

Peters kwam in 2006 in de Kamer. Vorig jaar zomer kwam ze onder vuur te liggen wegens beschuldigingen van belangenverstrengeling. Uiteindelijk concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat zij integer had gehandeld, maar dat zij eerder openheid van zaken had moeten geven.

Braakhuis, financieel specialist van GroenLinks, zit sinds 2010 in de Kamer. Hij zegt lang over zijn beslissing na te hebben gedacht.

“Dit werk heeft prachtige kanten en ik ben buitengewoon dankbaar, dat GroenLinks me de kans heeft geboden om dit werk te mogen doen. Maar ik verlang tegelijkertijd ook terug naar het bedrijfsleven, waar ik ook vandaan kom. Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht, want in de mediacratische democratie bestaat privé nauwelijks meer. Dan moet je zoveel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate.”

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Respect voor besluit @marikopeters @brunobraakhuis. Twee markante politici! Mariko & Bruno, bedankt voor jullie inzet http://t.co/m7MxR9qh
    • Marije Willems