Literair tijdschrift ‘Kort Verhaal’ stopt

Het literair tijschrift Kort Verhaal houdt op te bestaan. Dat heeft de redactie van het tijdschrift, een voortzetting van het in 1980 opgerichte De Tweede Ronde, gisteren aan het literaire webblog Tzum laten weten. Er is geen geschikte sponsor voor het tijdschrift gevonden.

Redactielid L.H. Wiener gaf aan Tzum de volgende reactie:

KortVerhaal gaat eervol ten onder, maar niet als de Titanic, want aan die trieste ondergang lag een stuurfout ten grondslag en wij lagen mooi op koers. Het is als de dood van Icarus, zoals uitgebeeld door Breughel, en verwoord door W.H. Auden in zijn gedicht Musée des beaux arts: als je niet kijkt dan zie je het niet eens en hoor je geeneens geen plons. Sponsoren willen zelf beter worden van hun steun en daarom zijn wij er niet in geslaagd een sponsor te vinden.

Er zullen nog twee nummers van het tijdschrift verschijnen. Een herfst en winter nummer.

Het einde van Kort Verhaal is opvallend. Redacteur Peter Verstegen gaf in januari in NRC Handelsblad aan gecharmeerd te zijn van het initiatief van het literair tijdschrift De Gids. Het oudste literaire tijdschrift van Nederland kondigde begin dit jaar aan te worden overgenomen door het opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

„Dat lijkt mij een interessante optie”, antwoordde Verstegen op de vraag of een dergelijke fusie voor Kort Verhaal tot de mogelijkheden behoort. ,,Wij gaan zeker contact leggen met Vrij Nederland of HP/De Tijd.

Kort Verhaal, nu uitgegeven door Mouria, is een van de twaalf literaire tijdschriften in Nederland die worden gesubsidieerd door het Nederlands Letterenfonds. Maar ook voor Kort Verhaal stopt de rijkssubsidie in 2013.

Verstegen gaf in januari te kennen dat er minstens 30.000 euro gevonden moest worden om te kunnen overleven. „Met fondsen lukt dat niet”, aldus Verstegen toen.