Ligt Nederland eruit? Kies een andere favoriet

Hou er vast rekening mee. Dat het na vanavond gedaan is met het Nederlands elftal. Dat Duitsland wint en Denemarken niet verliest. Volgt er zondag nog een voor Oranje onbeduidend potje tegen Portugal, waaraan veel wisselspelers meedoen. Krijg je misschien ook nog Deens gezeur over het verzaken van de sportieve plicht.

Maak er dan toch iets van, morgen en daarna. Kies een ander favoriet team. België kwam dan vroeger weleens in aanmerking, maar dat doet al jaren aan onderbenutting van zijn talenten. Speelt niet eens mee. Dan Denemarken maar? Heeft als voordeel dat als het de finale haalt en wint, wij later kunnen zeggen dat we van de Europese kampioen hebben verloren en nog onverdiend ook. Maar Denemarken heeft twee Ajacieden in de selectie. Dan lukt het niet om de hele Nederlandse natie achter dat land te krijgen. Valt dus af.

Zweden? Te saai en bovendien: wel spelers van PSV, AZ en FC Twente geselecteerd, maar juist weer niet van Ajax en trouwens ook niet die geleaste Feyenoorder.

Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland steunen we al via de Europese fondsen. We zijn wel goed, maar niet gek. Leer eerst eens netjes begroten. Duitsland. Dat kan tegenwoordig weer. Maar die vreselijke krant, Bild, de grootste van het land, voert een hetze tegen onze held Arjen Robben. Exit Duitsland. Italië? Land van catenaccio en corruptie. Van matchfixing. Bah.

Frankrijk zou in aanmerking komen, ware het niet dat een van zijn sterren, Franck Ribéry, bij zijn club onlangs een medespeler, onze Arjen Robben, een veel gezocht slachtoffer, een klap heeft verkocht.

Het valt dus niet mee. Rusland en Oekraïne moeten eerst maar eens fatsoenlijke democratieën en rechtsstaten worden. Polen, dat is een idee. De Polen hielpen het Zuiden in de Tweede Wereldoorlog bevrijden, gingen er later asperges steken en metselen tegenwoordig in ons hele land muurtjes. Maar de PVV doet dan natuurlijk niet mee, en dat staat al gauw voor eenzesde of eenvijfde van de bevolking. Weg saamhorigheid. Ook Tsjechië en Kroatië zijn van die MOE-landen, dus sorry.

Engeland dan? Hoor eens, niet de donkergekleurde Rio Ferdinand durven selecteren omdat hij ruzie zou kunnen krijgen met de ex-aanvoerder die zijn broer racistisch heeft bejegend? En daarom éx-aanvoerder is, maar wel wordt opgesteld? That’s no good sports.

Er valt geen land te kiezen. Er is maar één oplossing. Eén man die kan veroorzaken dat de straten oranje blijven kleuren, dat volwassen mannen indianenveren of klompen op hun hoofd blijven zetten en aan hun vrouwen tevergeefs proberen uit te leggen wat buitenspel is. Die ene man, dat is Björn Kuipers. De enige Nederlandse scheidsrechter in het toernooi. In de wedstrijd Kroatië-Ierland toonde hij aan te weten wanneer buitenspel ophoudt buitenspel te zijn. Prima gefloten.

Laten de Nederlandse supporters in Oekraïne en Polen juichen bij elke beslissing die hij neemt. Niet zo’n sarcastisch bedoeld applausje, nee, een oprechte ovatie. Voor Kuipers én zijn team. Leer vast hun namen uit het hoofd: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Richard Liesveld en Pol van Boekel. Zet ze op spandoeken. Hang in de straten reusachtige fluiten op. Vlaggetjes zijn er al.

Moge Kuipers vervolgens het spreekverbod van de UEFA negeren en, als een spits die mediatraining heeft gehad, verklaren: „Het was een teamprestatie. Het doet er niet toe wie er fluit, als wíj maar fluiten.”

Daarna: triomfantelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten.

    • John Kroon