Lance Armstrong weer van doping beschuldigd

Lance Armstrong, hier in 2010 rijdens voor Radioshack in Kaapstad, zal zich opnieuw moeten verdedigen tegen dopingbeschuldigingen. Foto Reuters / Mike Hutchings

Lance Armstrong krijgt wederom aantijgingen van dopinggebruik voor de kiezen. De zevenvoudig Tour de France-winnaar wordt formeel aangeklaagd door het Amerikaanse anti-dopingbureau, zo schrijft Washington Post vanavond.

Armstrong mag direct niet meer meedoen aan wedstrijden in triatlon, een sport die hij na zijn wielrencarrière had opgepakt. De Amerikaan stopte in 2011 met professioneel fietsen.

Volgens het anti-dopingbureau, de U.S. Anti-Doping Agency (USADA), zou bloed van de renner uit 2009 en 2010 in handen hebben, waaruit zou blijken dat er mee gerommeld is. Het bloed van Armstrong zou EPO, groeihormonen, testosteron en steroïden bevatten, en wellicht sporen van bloedtransfusies vertonen.

Als Armstrong schuldig is, raakt hij zijn zeven Tourzeges kwijt.

In februari sloot de Amerikaanse overheid een onderzoek naar dopinggebruik van Armstrong, en werd er geen rechtszaak aangespannen. De oud-wielrenner ontkent in alle toonaarden:

“Ik heb nooit doping gebruikt, en, anders dan diegenen die mij beschuldigen, ben ik vijfentwintig jaar als atleet in competitieverband uitgekomen, zonder piek in mijn prestaties. Ik heb meer dan vijfhonderd drugstesten doorstaan.” - Armstrong in een verklaring op zijn site

Armstrong haalt hard uit naar USADA:

“Hoewel USADA beweert dat er een wijdverbreide samenzwering die al zestien jaar duurt is, ben ik de enige atleet die is uitgekozen om aangeklaagd te worden. De kwaadaardigheid van USADA, haar werkwijzen en praktijken, en het besluit om eerst te straffen en daarna pas te berechten zijn allemaal in strijd met onze idealen van eerlijkheid en fair play.”