Kuba: goal voor dode moeder

Polish midfielder Jakub Blaszczykowski celebrates after scoring during the Euro 2012 championships football match Poland vs Russia on June 12, 2012 at the National Stadium in Warsaw. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI AFP

Elf jaar was Jakub Blaszczykowski toen hij zag hoe zijn vader zijn moeder met een mes om het leven bracht. Dramatisch verhaal, dat de aanvoerder van het Poolse nationale elftal tijdens het EK in eigen land voor het eerst naar buiten bracht in een interview met de Poolse tv-zender TVP1. Hoe hij vijf dagen lang zijn bed niet uitkwam, opgroeide bij zijn oma en oom, de voormalige international Jerzy Brzeczek. Hoe Kuba slaagde als profvoetballer bij Wisla Krakow en tegenwoordig Borussia Dortmund. Met gisteren als hoogtepunt een schitterende uithaal met de linker half hoog in de verre hoek, waarmee hij Polen naast Rusland bracht (1-1). Ontroerende vreugde, ongetwijfeld gedachten aan zijn moeder. „Ik zou er alles voor over hebben als zij nu nog zou leven.”