Kortkolom kunst

Henk Scholten naar Lucent Danstheater

Rotterdam. Henk Scholten, directeur van het Theater Instituut Nederland (TIN), wordt op 1 september algemeen directeur van het Haagse Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. In december trad Saskia Kriekhaus af als directeur nadat de besturen van de twee stichtingen haar hadden beschuldigd van het indienen van dubieuze declaraties en fraude. Kriekhaus sleepte de twee besturen succesvol voor het gerecht. Maar verdere samenwerking bleek onmogelijk. Henk Scholten (59) kijkt uit naar zijn nieuwe functie in Den Haag. „Het is een prachtige plek, een mooi complex waar heel veel mogelijk is.” Eerder was hij directeur van de schouwburg in Terneuzen en Utrecht. Henk Scholten werkt sinds 2007 bij het TIN. In mei besloot de Raad voor Cultuur geen subsidie aan het instituut toe te kennen voor een doorstart als theatermuseum. Ook in zijn nieuwe functie wil Scholten zich blijven inzetten om de collectie van het TIN in stand te houden en elders onder te brengen. Het instituut is daarvoor op zoek naar een partner en praat daarover met de Universiteit van Amsterdam. (NRC)

Kunstonderwijs mag besparing investeren

Rotterdam. Hogescholen voor kunstonderwijs die de komende jaren minder studenten gaan opleiden, mogen het geld dat ze daarmee besparen investeren in beter onderwijs. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) in reactie op het gezamenlijke plan van de kunstopleidingen om minder studenten op te leiden en beter samen te werken. De opleidingen maakten eind mei bekend dat zij vanaf 2015 1.400 studenten minder zullen opleiden. Ook dragen de scholen opleidingen aan elkaar over en gaan ze zich meer specialiseren. Met het bespaarde geld gaan ze betere vooropleidingen en masteropleidingen opzetten. Ook willen ze in de bacheloropleidingen meer aandacht besteden aan het ondernemerschap van kunstenaars. (NRC)

Cabaretopleiding nu erkend als hbo-studie

Rotterdam. De cabaretopleiding van de Koningstheateracademie in Den Bosch is gisteren door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) geaccrediteerd als hbo-opleiding. De kleinkunstinstelling is hiermee de eerste gespecialiseerde cabaretopleiding op hbo-niveau. Studenten van de opleiding hebben hierdoor recht op een studiebeurs en ov-jaarkaart. De Koningstheateracademie is een met privaat geld gefinancierde onderneming en biedt sinds drie jaar een voltijdopleiding voor cabaretiers. (Novum)

Geen btw-vrijstelling voor Cultuurkaart

den haag. De Cultuurkaart krijgt geen btw-vrijstelling. Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan stichting CJP. De Cultuurkaart dreigde door de bezuinigingen te verdwijnen. Begin mei werd echter bekend dat de pas, waarmee scholieren met korting toegang krijgen tot culturele instellingen, blijft bestaan. Samen met scholen en commerciële partijen werd daartoe een nieuw fonds opgericht. (Novum)