Kortkolom Economie

Visserijministers eens over aanlandingsplicht

Rotterdam. De Europese visserijministers zijn het vannacht na een marathonzitting in Luxemburg eens geworden over een verbod op het teruggooien van bijvangst. Het gaat om een principebesluit. De details moeten nog worden ingevuld en goedgekeurd door de Europese Commissie en het Europees parlement. Het zogeheten ‘aanlanden’ van alle gevangen vis is een van de belangrijkste onderdelen van een nieuw duurzaam Europese visserijbeleid. Het huidige visquota-systeem leidt ertoe dat op 1 kilo gevangen vis, 1,3 kilo bijvangst overboord wordt gezet. De meeste bijvangst gaat dood. De ministers spraken vannacht af dat er vanaf 2014 geen makreel en haring meer mag worden teruggegooid, en vanaf 2018 kabeljauw, schelvis, schol en tong. (NRC)

Ontslag voor twee directeuren van GVB

Amsterdam. Twee directeuren van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam moeten opstappen. Adrie Bolier en Peter Schotte zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onbehoorlijk bestuur, stelt de raad van commissarissen. Dat zou blijken uit extern onderzoek naar misstanden binnen het GVB. Het vervoersbedrijf startte het onderzoek naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf over miljoenenfraude bij het GVB. Het onderzoek wordt vanmiddag gedeeltelijk openbaar gemaakt. Van fraude is volgens het onderzoek geen sprake. Wel hebben de directeuren Bolier en Schotte zich niet altijd gehouden hebben aan Europese-, nationale- en interne aanbestedingsregels. Volgens de ondernemingsraad van het GVB zou slechts sprake zijn van het incidenteel niet naleven van aanbestedingsregels en staat het ontslag van de twee directeuren niet in verhouding tot de feiten in het onderzoek. De twee directeuren worden pas ontslagen als de gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder van het vervoersbedrijf, daar formeel toestemming voor heeft gegeven. (NRC)

Koper gevonden voor autofabrikant Saab

Rotterdam. De curatoren van Saab hebben een koper gevonden voor de failliete Zweedse automaker. Vandaag zou de nieuwe eigenaar worden gepresenteerd op een persconferentie. De autofabrikant vroeg eerder dit jaar het faillissement aan nadat de Nederlandse eigenaar Spyker – toen nog Swedish Automobile – er niet in was geslaagd financiële steun te krijgen. Volgens verschillende bronnen is de koper de producent van elektrische auto’s National Electric Vehicle Sweden (Nevs). Het bedrijf heeft een Zweedse bestuursvoorzitter, Karl-Erling Trogen, maar is in handen van een Chinese en een Japanse investeringsmaatschappij. Trogen wilde de overeenkomst woensdagochtend nog niet officieel bevestigen. „Maar ik ben in een goed humeur vandaag”, zei hij tegen de krant Göteborgs Posten. De totale schuld van Saab bedraagt dertien miljard Zweedse kroon (1,84 miljard euro). (Novum)

Bankiers krijgen minder bonussen

Rotterdam.Bankiers worden fors minder beloond dan voor de financiële crisis. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van managementadviesbureau McLagan in opdracht van de vereniging voor financiële markten in Europa (AFME). Tussen vorig jaar en 2007, toen de economische crisis nog niet was uitgebroken, is de totale beloning gedaald met bijna een derde. De bonussen zijn met meer dan de helft gedaald. Verder is de verhouding tussen de bonussen en de vaste beloning zoals loon veranderd. Waar in 2007 de vaste beloning nog 30 procent van het totaal was, was dat vorig jaar 55 procent. Het wordt daarnaast steeds gebruikelijker om bonussen niet meteen aan het einde van het jaar uit te betalen . (Novum)