Kortkolom buitenland

Kenia vraagt EU om aanval op Al-Shabaab

Nairobi. De Keniaanse premier Raila Odinga heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie om hulp gevraagd bij de „laatste aanval” op de Somalische havenstad Kismayo, het laatste bolwerk van de terreurgroep Al-Shabaab. Odinga zei dat Kenia de EU heeft gevraagd om militaire assistentie. Europese schepen liggen sinds 2008 voor de kust van Somalië om piraterij tegen te gaan. Sinds kort mogen die ook piraten op land aanvallen. Maar de EU zei dat een aanval op Al-Shabaab buiten het mandaat valt. Kenia heeft de VS gevraagd om financiële steun. Odinga zei dat de VS aanvankelijk hebben geweigerd, totdat Keniaanse troepen zich aansloten bij de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië. (BBC)

Eerherstel voor Ierse deserteurs in WOII

dublin. De Ierse regering heeft excuus aangeboden voor de behandeling van militairen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het Britse leger om te vechten tegen de nazi’s en Japan. Minister van Defensie Alan Shatter heeft een wet aangekondigd waarin ze eerherstel krijgen. De bijna 5.000 militairen werden na de oorlog veroordeeld als deserteurs, zonder dat ze de kans kregen in beroep te gaan. Volgens Shatter hebben ze „een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van de vrijheid en de democratie”, en daarmee ook de Ierse soevereiniteit en onafhankelijkheid verdedigd. (BBC)

Iraanse dissident krijgt 13 jaar gevangenisstraf

Berlijn. Een prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat, Abdolfattah Soltani, is tot 13 jaar celstraf veroordeeld door een revolutionaire rechtbank in Teheran. Dat heeft zijn dochter, Maede Soltani, gisteren bekendgemaakt. Soltani richtte samen met Shirin Ebadi, in 2003 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, een mensenrechtenorganisatie op. Volgens zijn dochter, die in Duitsland woont, was hem te verstaan gegeven dat zijn straf zal worden verminderd als hij publiekelijk afstand neemt van Ebadi. Soltani moet zijn straf uitzitten in Borazjan, 1.000 kilometer ten zuidwesten van Teheran. Op die manier wordt een bezoek aan prominente gevangenen bemoeilijkt. (AP)