Kortkolom binnenland

Ov-kaart student minder lang geldig

Rotterdam. De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) om de geldigheidsduur van de ov-kaart voor studenten in te perken. Nu mogen studenten nog reizen tijdens de nominale duur van hun studie, plus drie extra jaren. Die termijn wordt ingekort tot één jaar. De Kamer besloot ook dat studenten die hun studie stilleggen voor bestuurswerk tijdens hun bestuursjaar geen collegegeld hoeven te betalen. Nu kunnen ze alleen aanspraak maken op een bestuursbeurs van de universiteit als zij staan ingeschreven en collegegeld betalen. (NRC)

Trio vast voor grote fraude in thuiszorg

Amsterdam. De fiscale opsporingsdienst heeft gisteren twee vrouwen van 23 en 50 en een man van 50 uit Amsterdam aangehouden op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Het trio, met een bedrijf dat zich bezighoudt met thuiszorg, zou voor anderhalf miljoen euro hebben gefraudeerd. Particulieren en zorgverzekeraars hebben meerdere aangiften gedaan, vanwege onder meer aangedikte aanvragen, vervalste facturen en het geven van onvoldoende zorg, meldde het ministerie van Financiën. (Novum)

Leraar ontslagen voor verbeteren antwoorden

Rotterdam. Een leraar Frans van het Wellant College in Dordrecht is ontslagen omdat hij bij de correctie van het vmbo-examen foute antwoorden van 37 leerlingen heeft verbeterd. De fraude werd ontdekt door de tweede corrector. Omdat de oorspronkelijke antwoorden eenvoudig te achterhalen zijn, hoeven de leerlingen geen herexamen te doen, aldus de onderwijsinspectie. Vandaag krijgen 106.158 vmbo-leerlingen te horen of zij geslaagd zijn. Morgen volgt de uitslag voor 59.434 havisten en 41.278 vwo-scholieren. (NRC)