Kort EK-nieuws

Opnieuw worden door de UEFA incidenten van racisme op het EK onderzocht. Toeschouwers zouden oerwoudgeluiden gemaakt hebben richting de Tsjech Theodor Gebre Selassie en Mario Balotelli van Italië. Een officiële tuchtzaak is nog niet geopend. Vorige week maakten Poolse fans al oerwoudgeluiden tijdens de open training van Oranje. Een Spaanse supportersgroep bevestigde maandag dat ongeveer tweehonderd fans oerwoudgeluiden maakten in de richting van Balotelli. De UEFA wil ook meer informatie van Tsjechische functionarissen hebben over het duel met Rusland op vrijdag. Gebre Selassiezei zegt racistisch bejegend te zijn, maar weigerde een officiële klacht in te dienen.

De UEFA heeft verder Kroatië aangeklaagd voor misdragingen van fans. Na afloop van de met 3-1 gewonnen ontmoeting met Ierland zondag rende een Kroatische fan het veld op. Hij probeerde de Kroatische bondscoach Slaven Bilic te bereiken. Ook staken Kroatische fans vuurwerk af in het stadion. De zaak wordt vrijdag behandeld.

De vicevoorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Demetrio Albertini, heeft toegegeven dat hij degene was die ervoor gezorgd heeft dat het gras niet is gesproeid voor het duel van Italië met Spanje. De Spaanse spelers en bondscoach klaagden na afloop van de wedstrijd (1-1) over de droogte van het veld. Volgens de FIFA-regels mag het gras een kwartier voor aanvang gesproeid worden mits beide ploegen daarmee instemmen. Maar Italië zag daar geen voordeel, want „de spelers zijn niet gewend aan zulk nat en snel veld”, aldus vicevoorzitter Albertini. Maar „het was niet bedoeld als actie tégen Spanje”. Hij had gewoon „handig gebruikgemaakt van de regels”.