Koper gevonden voor noodlijdende autofabrikant Saab

Foto Flickr / Craig Morey

De curatoren van Saab hebben een koper gevonden voor de failliete Zweedse automaker, meldt persbureau AP. Later vandaag wordt de nieuwe eigenaar gepresenteerd op een persconferentie.

Victor Muller, de eigenaar van Swedish Automobile, had begin 2010 Saab overgenomen van het Amerikaanse General Motors. Een succes werd de overname nooit. Er werden nauwelijks auto’s verkocht, terwijl het geld er met bakken doorheen ging.

Saab vroeg vorig jaar december faillissement aan, dat werd goedgekeurd nadat bekend werd dat voormalig eigenaar General Motors niet akkoord zou gaan met nieuwe voorstellen voor hervorming van de autofabrikant. De plannen van eigenaar Swedish Automobile met Saab zouden de belangen van GM in China schaden.

Het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile vroeg het faillissement aan omdat er geen geld meer was om de reorganisatie uit te voeren. De Chinese investeerder Youngman redde het bedrijf tijdelijk door 3,3 miljoen euro te investeren.

Saab had sinds september 2011 bescherming tegen schuldeisers en probeerde ondertussen een reorganisatie door te voeren.

    • Judith Laanen