Kooplui en dominees

Als we winnen, zeggen de spelers het met een glimlach: wij hebben geen idee wat er in Nederland gebeurt. Gelukkig, want hoe zou het Van Persie (wij zeggen thuis Van Stressie) vergaan als hij onze natie van dominees en kooplui vandaag kon zien?

De dominees voeren hun ijdele debatten over de tactiek (waarom krijgt Luciano Narsingh nog steeds geen kans?). Die zijn de reproductie van oude twisten: gaan we uit van predestinatie (Heitinga), van individuele vrijheid (Van der Vaart) – of vertrouwen we op de aflaten (Van Bommel).

Wat echt verborgen moet blijven voor onze jongens is de werkelijkheid van de kooplui. Die weten het al dagen: kaartjes voor Nederland-Portugal staan ‘t.e.a.b.’ op Marktplaats (en niemand biedt). Overal oranje tompoezen voor half geld. Gisteren stopte een moedeloze middenstander mij bij de aardappelen ongevraagd een van zijn tientallen onverkochte oranjesjaals toe. Ik keek hem vragend aan. Hij spreidde zijn armen even en greep in één moeite door net zo’n sjaal voor de volgende klant.

    • Arjen Fortuin