'Iran telt meeste wetenschappelijke artikelen ter wereld' Onwaar

20 Jun 2006, Tehran, Iran --- Stacks of Islamic books are seen in a library for Islamic studies in Tehran June 20, 2005, Tehran, Iran. --- Image by © Ramin Talaie/Corbis © Ramin Talaie/Corbis

De aanleiding

Iran spreekt volgende week met de permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland over zijn nucleaire programma. In nrc.next van 5 juni schreef correspondent Thomas Erdbrink dat het atoomprogramma inmiddels een fundament van de Iraanse staatsideologie is geworden, al heeft het volk zelf er niet meer zo’n trek in. Het zijn vooral de leiders die zich net als vroeger, in de tijd van het Perzische rijk, willen meten met de machtigste landen ter wereld. Erdbrink schrijft: ‘Opperste leider ayatollah Ali Khamenei onderstreept dikwijls dat Iran het hoogste aantal wetenschappelijke publicaties ter wereld heeft’. Neemt de wetenschap in Iran echt zo’n vlucht?, vroeg lezer Chris Lutz.

Interpretaties

Ayatollah Ali Khamenei houdt regelmatig toespraken waarin hij benadrukt dat Iran ondanks internationale sancties en buitenlandse vijandigheid in staat is sterk te groeien op sociaal, politiek en wetenschappelijk gebied. Maar de bewering van de hoogste leider is anders dan aanvankelijk opgeschreven, zegt Erdbrink nu. „Khamenei blijkt het te hebben over de hoogste groei ter wereld in wetenschappelijke publicaties, niet over het hoogste aantal.” Erdbrink verwijst naar de toespraak van 21 maart jongstleden waarin de hoogste leider zegt: „Volgens betrouwbare, internationale instituten vindt de snelste wetenschappelijke groei plaats in Iran.”

We besluiten twee uitspraken te checken. 1. Iran heeft het hoogste aantal wetenschappelijke publicaties ter wereld. 2. het aantal wetenschappelijke publicaties groeit in Iran het snelst.

    • Freek Schravesande