Intensivering van Syrisch geweld: VN-waarnemers beschoten

Waarnemers van de Verenigde Naties zijn gisteren op weg naar Haffa belaagd door boze Syriërs. De menigte gooide met stenen en ijzeren staven naar de voertuigen. Onbekenden schoten op hen, maar geen van de waarnemers raakte gewond. De afgelopen dagen is er volgens VN-waarnemers sprake van een „gevaarlijke” intensivering van het geweld in Syrië. Het Syrische leger voert zijn aanvallen op woonwijken op, terwijl rebellen in toenemende mate gecoördineerde aanvallen op regeringstroepen ondernemen. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren.

Ook beschuldigden de Verenigde Staten Rusland gisteren van het leveren van gevechtshelikopters aan het regime van de Syrische president Assad. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waarschuwde bij een denktank in Washington voor een dramatische escalatie van het vijftien maanden oude conflict. Ze zei zich te baseren op de „jongste informatie”. Rusland heeft altijd gezegd tegenstander te zijn van militair ingrijpen in Syrië. Het land heeft ook verklaard geen wapens te zullen leveren aan Assad waarmee hij de opstand kan neerslaan. Reuters, AFP, AP