Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

ING koopt met honderden miljoenen mogelijke vervolging justitie VS af

ING Bank heeft met de Amerikaanse autoriteiten een schikking van 619 miljoen dollar getroffen. Daarmee koopt ING mogelijke strafvervolging af voor het verrichten van betalingen van miljarden dollars voor Cubaanse en Iraanse klanten. Amerikaanse sancties laten dergelijke transacties niet toe.

Het Amerikaanse ministerie van financiën stelt dat ING opzettelijk informatie over duizenden transacties heeft verwijderd die ze in verband kon brengen met door sancties getroffen partijen in Cuba, Iran en een aantal andere landen. Het schikkingsbedrag is een record voor schending van Amerikaanse sancties.

ING betwist aanklacht niet

De VS leggen aan politieke tegenstanders financiële sancties op om hun toegang tot het wereldwijde financiële systeem te belemmeren. Het doel is de weg naar banken en andere kapitaalbronnen af te snijden en zo de economische groei van deze landen af te remmen, en daardoor ook hun mogelijkheden te verkleinen om op de wereldmarkt wapens, voedsel en andere middelen te kopen.

ING werd door de Amerikaanse autoriteiten aangeklaagd wegens het doelbewust schenden van twee Amerikaanse sanctiewetten. De aanklacht werd dinsdag gedeponeerd bij de federale rechtbank in het District of Columbia. ING betwist de aanklacht niet “en aanvaardt de verantwoordelijkheid voor zijn criminele gedrag en dat van zijn medewerkers”, liet het Amerikaanse ministerie van justitie weten.

ING: schendingen zijn ernstig en onaanvaardbaar

ING heeft in het eerste kwartaal een voorziening getroffen om de boete te betalen. In een verklaring zegt de bank dat er al een intern onderzoek gaande was voordat de Amerikaanse autoriteiten vragen begonnen te stellen. ,

“De schendingen zijn ernstig en onaanvaardbaar. Het Amerikaanse dossier beschrijft een heel ander ING dan de onderneming waar wij ons vandaag de dag allemaal voor inzetten.” - Jan Hommen, hoofd van de ING Group.

De bank zegt diverse maatregelen te hebben getroffen, waaronder sluiting van de vestiging in Cuba in 2007 en de vorming van een centraal team dat witwassen moet opsporen en voorkomen.