Hollande minder normaal na tweet Valérie 'Flater'

De partner van president Hollande kiest in de tweede stemronde openlijk partij tégen de ex van Hollande. Het wordt meteen een enorme rel. ‘De poppenkast op het Elysée is alweer begonnen.’

(FILES) - A combination of pictures made on June 12, 2012 shows file pictures (LtoR) of Socialist Party (PS) newly elected president Francois Hollande's companion Valerie Trierweiler, on May 6, 2012 in Tulle, southwestern France and Segolene Royal, candidate for the Socialist Party's (PS) 2011 primary vote for France's 2012 presidential election on October 9, 2011 at her campaign headquarters in Paris. France's new first lady took a very public swipe at the president's former partner, Segolene Royal, with a good luck tweet sent on June 12, 2012 to the politician standing against her in parliamentary polls. Valerie Trierweiler's message on Twitter also put her at odds with President Francois Hollande, who has declared his full support for Socialist Royal's electoral bid. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES / ALEXNADER KLEIN AFP

137 tekens op Twitter, geschreven door de vriendin van de president, meer was er niet nodig om amper 37 dagen na de zege van François Hollande bij de presidentsverkiezingen een eerste politieke mediastorm te veroorzaken. De president had de Fransen beloofd een einde te maken aan de vermenging van privéleven en (publiek) politiek leven, als contrast met vooral de eerste jaren van zijn voorganger Nicolas Sarkozy. Maar dat imago van een ‘normale’ president ligt sinds gistermiddag volledig aan diggelen. Tot vreugde van rechts en consternatie van links.

Met haar tweet gooide Valérie Trierweiler nog wat olie op het vuur in een affaire die sowieso al vervelend is voor de Parti Socialiste. In de kieskring La Rochelle moet Ségolène Royal het in de tweede ronde opnemen tegen een PS-dissident, Olivier Falorni. Hij geniet binnen de partij bekendheid als organisator van de zomeruniversiteit in de kustplaats, en is lokaal erg geliefd. Maar hij werd uit de partij gezet omdat hij niet accepteerde dat Royal als kandidaat van de PS naar voren werd geschoven. Falorni, die altijd Hollande heeft gesteund binnen de PS, haalde in de eerste ronde 29 procent, net 3 procentpunt minder dan Royal. De twee linkse kandidaten nemen het nu tegen elkaar op in de tweede ronde. Dankzij rechtse kiezers die de PS een hak willen zetten, zou hij verkozen kunnen worden.

Om te onderstrepen dat Royal de enige kandidate is namens de Parti Socialiste, reisde partijleider Martine Aubry gisteren naar La Rochelle. Vroeg in de ochtend was er ook al een persbericht geweest van het Elysée zelf, om Royal in korte maar klare bewoordingen te steunen. Royal is namens de PS kandidaat-voorzitter van de Assemblée Nationale, maar dan moet ze natuurlijk wel verkozen geraken. Falorni negeerde een oproep van Aubry om zich terug te trekken ten voordele van de kandidaat die in de eerste ronde de meeste stemmen haalde.

En dan komt kort voor het middaguur de tweet van @valtrier naar haar (op dat moment) bijna 90.000 volgers. Daarin wenst ze Olivier Falorni goede moed en prijst ze hem om zijn jarenlange belangeloze inzet. Aubry en Royal, samen in La Rochelle, kunnen eerst niet geloven dat het bericht echt is, en weigeren commentaar. Een uur of twee later bevestigt Trierweiler de echtheid van de tweet aan persbureau AFP.

Media, oud en nieuw, zijn dan al volledig in de ban van Trierweilergate. Want Ségolène Royal is natuurlijk niet zomaar een socialiste. Ze is voormalig presidentskandidaat maar ook de ex van Hollande. Dat maakt de dissidente tweet extra pittig. Wie is hier aan het woord? De vriendin van de president, de journaliste van ParisMatch, een geëngageerde militante van de PS, of toch een jaloerse liefdesrivale, die het niet kan hebben dat haar metgezel zijn ex steunt in een politieke tweestrijd? De Franse media haalden er psychiaters bij, maar tot een eensluidend oordeel kwamen die specialisten niet. Over twee dingen zijn ze het eens: veel liefde is er tussen de twee vrouwen niet verloren, en dit bezorgt Hollande een flinke deuk in zijn imago.

Terwijl rechts zich verkneukelt („U zult Carla Bruni nog gaan missen”, tweette een UMP-lid) en adviseurs van de PS en het Elysée proberen de schade te beperken, zijn de meeste commentaren vernietigend. Het Elysée is andermaal een poppenkast, dit is een vaudeville, oordelen de meeste commentatoren. Zelfs de linkse krant Libération, die Hollande erg genegen is, pakt uit op de voorpagina. La première gaffe de France, de eerste flater van Frankrijk, bloklettert de krant naast een foto van Trierweiler met gesloten ogen. De presidentsvriendin wordt dus neergezet als een vrouwelijke versie van stripfiguur Gaston la Gaffe, Guust Flater.

Er wordt herinnerd aan de afwijkende standpunten van Danielle Mitterrand, vooral wat betreft internationale politiek. Bernadette Chirac was rechtser dan haar man en had een zwak voor Sarkozy. Cécilia Sarkozy had een sterke invloed als adviseur. Maar meningsverschillen tussen presidentiële koppels bleven doorgaans achter de schermen.

Meteen barstte een debat los over de rol van een première dame. Carla Bruni stopte met haar zangcarrière omdat ze het niet vond passen, misschien moet Trierweiler even vijf jaar niet twitteren, opperden commentatoren. Voor directe politieke schade is het Elysée niet bang. „Misschien dat enkele kiezers in La Rochelle van mening veranderen”, zegt een partijadviseur in Aujourd’hui en France, maar er wordt niet verwacht dat het de PS veel stemmen gaat kosten zondag. „Als dit tussen de twee rondes van de presidentsverkiezingen was gebeurd, was de schade veel groter geweest”, besluit de adviseur wel.

    • Dirk Vandenberghe