'Het aantal wetenschappelijke publicaties groeit in Iran het snelst' Onwaar

En, klopt het?

Correspondent Erdbrink verwijst naar een artikel uit 2010 in het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist waarin staat dat Iran op het gebied van wetenschappelijk publicaties al enkele jaren inderdaad het snelst groeiende land ter wereld is. De productie groeide in 2009 elf keer sterker dan gemiddeld in de wereld. Het aantal artikelen over nucleaire techniek groeide zelfs 250 keer sterker. Maar ook over medische wetenschap, wiskunde en landbouw schreven wetenschappers uit Iran de afgelopen bovengemiddeld.

New Scientist baseert zich op gegevens uit de betrouwbaar geachte database Web of Science. Thed van Leeuwen van het CWTS rekent het na en komt op 97.568 publicaties uit Iran tussen 1990 en 2011, waarvan 50.000 artikelen sinds 2009. „Dat de productie zo sterk groeit klopt dus wel.” En ook het Canadese Science-Metrix, een gedegen, iets commerciëlere organisatie dan CWTS, noemt Iran de sterkste groeier. Science-Metrix geeft het land een score van 14.4 op haar groei-index gevolgd door Zuid-Korea met een 9.8.

Vanwaar die wetenschappelijke ambities? De vastbeslotenheid van Iran om een nucleair programma te ontwikkelen maakt deel uit van een breder streven van het land om technologisch zelfvoorzienend te worden,’ schreef Erdbrink eerder vanuit Teheran.

Dat streven komt deels voort uit de revolutie van 1979, toen het bewind van de sjah na dertig jaar door de islamitische revolutie omver werd geworpen. De pro-westerse sjah werd ervan beschuldigd Iran industrieel, militair en technologisch afhankelijk te hebben gemaakt van de grootmachten. Uitvindingen moesten bewijzen dat het land door de revolutie onafhankelijk was geworden, schrijft Erdbrink. En ook speelt mee dat wetenschap in de Iraanse samenleving altijd een prominente plek heeft gehad. Iraanse geleerden hebben een lang verleden van ontdekkingen in de natuurwetenschappen, wiskunde en filosofie. Iraniërs willen dat hun kinderen naar de universiteit gaan. Zo doen elk jaar anderhalf miljoen jonge Iraniërs mee aan het nationale examen, het kunkurs, voor toelating tot de staatsuniversiteiten.

Conclusie

Volgens de meest betrouwbare bronnen is Iran inderdaad het snelst groeiende land op het gebied van wetenschappelijke publicaties. Next.checkt beoordeelt de uitspraak als waar.

    • Freek Schravesande