Half mld boete voor ING in VS om Cuba

ING moet in de Verenigde Staten een recordboete betalen van 619 miljoen dollar (494,5 miljoen euro) wegens schending van Amerikaanse handelssancties. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt. Het is het hoogste bedrag dat een bank in de VS ooit kreeg opgelegd voor overtreding van de handelssancties.

De boete is onderdeel van een schikking die ING trof met de Amerikaanse autoriteiten. Uit onderzoek bleek dat ING tussen 2002 en 2007 voor ruim 1,6 miljard dollar aan betalingen verrichtte aan landen die op de Amerikaanse zwarte lijst stonden. De meeste betalingen in die periode werden gedaan aan Cubaanse personen en bedrijven. Dergelijke betalingen zijn niet toegestaan voor banken met een vestiging in Amerika. De betalingen liepen onder meer via ING Curaçao, dat de betalingen regelde voor dochterbedrijf Netherlands Caribbean Bank (NCB), een joint venture van ING met twee Cubaanse instellingen.

In 2006 werd de NCB door de VS op de zwarte lijst gezet, wat betekende dat Amerikaanse banken en banken met een vestiging in Amerika geen dollarbetalingen meer aan deze bank mochten doen. Op deze zwarte lijst staan onder meer ook Noord-Korea, Soedan en Syrië.

Uit informatie van het Amerikaanse ministerie van Financiën blijkt dat medewerkers van ING vervolgens opdracht gaven om bij betalingsopdrachten en correspondentie met Amerikaanse banken informatie te vermijden waaruit zou blijken dat het om betalingen aan Cubaanse instellingen ging.

In 2004 waarschuwde een ING medewerker in een mail dat de bank problemen kon krijgen door dollarbetalingen aan landen die op de Amerikaanse zwarte lijst staan. Maar een ING-jurist schreef vervolgens dat hij zich niet druk moet maken. „We doen al jaren zaken met Cuba en ik ben er zeker van dat we weten wat we doen om boetes te voorkomen.”

In een reactie op de boete zegt ING dat het de overtredingen zelf heeft gemeld en dat ING volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. Bestuursvoorzitter Jan Hommen noemt de overtredingen „serieus en onacceptabel”. Ook heeft de bank naar eigen zeggen de controlesystemen verbeterd, om dergelijke overtredingen voortaan te voorkomen. De NCB werd in 2009 opgeheven.