'Geen Tour voor Andy Schleck na gebroken rugwervel'

Favoriet Andy Schleck doet niet mee aan de Ronde van Frankrijk, die over ruim twee weken begint in Luik. Dit meldden Luxemburgse media vanmorgen.

De Luxemburgse kopman van de ploeg Radioshack-Nissan raakte vorige week geblesseerd na een val in de Franse rittenwedstrijd Critérium du Dauphiné, waarin hij zich voorbereidde op de Tour.

Nader onderzoek zou hebben uitgewezen dat de jongste van de broers Schleck een ruggewervel heeft gebroken en voor zes weken is uitgeschakeld. Andy Schleck en de leiding van zijn ploeg kondigden aan later op de dag te zullen reageren op een persconferentie in Luxemburg.

Vorige week sloeg Andy Schleck in een tijdrit in de Dauphiné hard tegen het asfalt door een plotse windvlaag in een bocht. Met schaafwonden aan de rechterbil voltooide hij de rit, elf minuten trager dan winnaar Bradley Wiggins. „Ik maak me geen zorgen voor de Tour”, sprak Schleck met een glimlach.

De volgende dag reed hij de rit uit, maar een dag later gaf hij al vroeg op in de bergetappe over onder meer de Joux-Plane. Hij klaagde over pijn aan het rechterbeen en de onderrug. „De situatie van Andy is geen goed teken in zijn voorbereiding op de Tour”, zei teammanager Johan Bruyneel in de Dauphiné.

Schleck (27) eindigde de afgelopen drie Tours als tweede in Parijs. Na de diskwalificatie van Alberto Contador kreeg hij onlangs alsnog de gele trui omgehangen, als winnaar van 2010.

Maar sinds hun ploeg Leopard-Trek dit seizoen fuseerde met de ploeg van Bruyneel vallen de prestaties van de Schlecks tegen. Andy stapte af in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië, zijn oudere broer Frank ruziede openlijk over deelname aan de Giro en gaf daarin tot onvrede van Bruyneel op.

De oud-ploegleider van Armstrong en Contador bepaalde dat Kim Andersen, vertrouwensman van de Schlecks, niet zou meegaan naar de Tour. Frank Schleck rijdt momenteel in de Ronde van Zwitserland, waarin hij tweede staat in het klassement.