Gaat er margarine op de boterham of is Becel Pro-activ een medicijn?

Smeert u al tijden een medicijn op uw boterham, zonder dat u het weet? Of is het een gewoon voedingsmiddel? En is het eigenlijk wel zo gezond als de producent claimt? Het blijft onduidelijk.

Sinds gisteren is de discussie over Becel Pro-activ van Unilever in een nieuwe fase gekomen. De cholesterolverlagende margarine kreeg namelijk het Gouden Windei toegekend: een ‘prijs’ voor een product met de meest misleidende marketingcampagne. Hij wordt jaarlijks uitgereikt door Foodwatch, een organisatie die opkomt voor transparantie over voedsel en eerlijk eten.

Foodwatch stelt dat Unilever de consument misleidt omdat er een farmaceutisch element aan de margarine wordt toegevoegd – plantensterolen – zonder dat gewezen wordt op eventuele bijwerkingen.

Unilever noemt de toekenning van het Gouden Windei volkomen onterecht. Becel Pro-activ is door de Europese Voedsel- en Waren Autoriteit (EFSA) goedgekeurd als voedingsmiddel en het cholesterolverlagende effect is door meer dan 45 onderzoeken bewezen.

Het standpunt van Unilever wordt gesteund door de Hartstichting die op zijn website schrijft: „Het is wetenschappelijk aangetoond dat Becel Pro-activ cholesterolverlagende eigenschappen heeft.”

Ooit golden plantensterolen uit maïs en soja als medicijn om cholesterol te verlagen. Maar je moest er veel van slikken en de pillen waren onhandig groot, legt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan uit. Vervolgens kwam iemand op het idee om de plantensterolen in de margarine te stoppen en om te dopen tot voedingsmiddel. Met goedkeuring van de EFSA.

Probleem is alleen dat de plantensterolen niet de meest effectieve manier zijn om verhoogd cholesterol te bestrijden, zegt Katan. „Dat kan veel effectiever met statines die onomstreden zijn.” Want volgens Katan zou er een relatie kunnen zijn tussen plantensterolen in het bloed en hartinfarcten.

Maar er is nog onvoldoende onderzoek gedaan, en vooral op onvoldoende schaal, om dat te bewijzen. „Het is dus niet uitgesloten dat de winst die je boekt met verlaagd cholesterol toch weer teniet wordt gedaan doordat er plantensterolen in het bloed komen.”