Forse boete voor Russische voetbalbond na rellen

De Russische voetbalbond heeft een forse boete opgelegd gekregen voor het geweld van Russische supporters.
De Russische voetbalbond heeft een forse boete opgelegd gekregen voor het geweld van Russische supporters. Foto AFP / Dimitar Dilkhoff

De Russische voetbalbond heeft een boete van 120 duizend euro gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond deelde die boete uit omdat Russische fans tijdens hun eerste poulewedstrijd op het EK stewards hadden aangevallen.

Rusland krijgt ook een voorwaardelijke puntenaftrek voor de volgende EK-kwalificatiereeks. Als de fans voor het einde van die kwalificatie opnieuw in de fout gaan, worden zes punten van de Russen afgepakt. De boete viel bovendien hoger uit omdat de Russische supporters ook vuurwerk hadden afgestoken en ‘ongeoorloofde spandoeken’ bij zich hadden.

Ook wedstrijd Rusland-Polen liep op geweld uit

Voor die laatste twee vergrijpen kan Rusland ook na het tweede EK-duel van gisteren tegen Polen weer gestraft worden. Na de Russische 1-0 werd er een rotje op het veld gegooid. Ook waren er zeker zes zwart-geel-witte vlaggen te zien zoals die tussen 1858 en 1883 in het Russische rijk in zwang waren.

Zowel voor als na het duel tegen Polen gisteren kwam het tot hevige gevechten tussen supporters van beide landen. Voor de wedstrijd vielen er enkelen zwaargewonden. Na de wedstrijd werden er honderdtwintig arrestaties verricht en minstens elf mensen raakten gewond.

De UEFA doet nog onderzoek naar vermeend racisme van de Russische aanhangers. Tegen Tsjechië zouden ze oerwoudgeluiden richting verdediger Theodor Gebre Selassie hebben gescandeerd. Vrijdag doet de bond in die zaak uitspraak.

Poetin: organisatoren EK verantwoordelijk

De Russische premier Vladimir Poetin toonde zich bezorgd over het geweld in Warschau gisteren tussen Russische en Poolse voetbalfans. Hij vertelde de Poolse premier Donald Tusk in een telefoongesprek dat de organisatoren van Euro 2012 “volledig verantwoordelijk” zijn voor de veiligheid van supporters, aldus zijn woordvoerder tegenover persbureau Reuters:

“Poetin benadrukte dat organisatoren van dergelijke internationale toernooien de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van fans uit andere landen.”

    • Mirjam Remie