Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Ad Koppejan

Ad Koppejan komt niet terug in de Tweede Kamer voor het CDA. ‘Er zat geen goede plek op de lijst voor mij in,’ zegt hij. ‘Het partijbestuur wilde mij op nummer 19 plaatsen.’ Daar heeft hij voor bedankt? ‘Ik heb gezegd dat ik niet achterlijk ben,’ antwoordt Koppejan. ‘Dat er geen schroefje bij mij loszit zoals bij Tofik Dibi.’

Foto NRC / Roel Rozenburg

Schroefje

Ad Koppejan komt niet terug in de Tweede Kamer voor het CDA. ‘Er zat geen goede plek op de lijst voor mij in,’ zegt hij. ‘Het partijbestuur wilde mij op nummer 19 plaatsen.’ Daar heeft hij voor bedankt? ‘Ik heb gezegd dat ik niet achterlijk ben,’ antwoordt Koppejan. ‘Dat er geen schroefje bij mij loszit zoals bij Tofik Dibi.’ Het CDA-Kamerlid neemt een slokje espresso. ‘BAM,’ zegt hij, ‘wat een sterke koffie.’ Wat vindt hij van de opmerking van partijvoorzitter Ruth Peetoom dat de lage plek niets te maken heeft met zijn verzet in 2010 tegen de samenwerking met de PVV als gedoogpartner? ‘Dat geloof ik niet,’ zegt Koppejan. ‘Ze wilden gewoon van mij af.’ Het CDA-Kamerlid neemt nog een slokje espresso. ‘Ik voel me een beetje als Klaas-Jan Huntelaar,’ zegt hij. ‘Wel geselecteerd, maar niet gewaardeerd.’ Wie is dan de Robin van Persie binnen het CDA? ‘Mona Keijzer,’ zegt Koppejan meteen, maar moet dan heel hard lachen. ‘Mona weet helemaal niks van aanvallen. Wedden dat ze zich continu buitenspel zet?’ Wat wordt de uitslag van Nederland-Duitsland? ‘Nogmaals,’ zegt het CDA-Kamerlid. ‘Als Klaas-Jan wordt opgesteld, komt alles goed. Maar Bert van Marwijk is net als Ruth Peetoom niet echt voor rede vatbaar.’

    • Ernest van der Kwast