Een bevredigende maaltijd

None

Hier in de vinex wordt opgelucht ademgehaald. Niet omdat er eindelijk barbecueweer voorspeld wordt. En nee, ook niet omdat al die lelijke oranje vlaggetjes en andere milieuvervuilende ongein waarschijnlijk binnenkort weer uit het straatbeeld verdwenen zullen zijn. Nee; wij vieren dat de Avondvierdaagse voorbij is.

Als kind liep ik ook altijd mee, met mijn hele klas. Een verdwaalde leraar of een oudercommissielid begeleidde het zooitje en beheerde de blarenpleisters. Mijn moeder stopte me een rolletje rang toe en hop, daar ging ik. Wat een opwinding; na het avondeten nog op straat en dan ook nog eens zonder ouders. Tegenwoordig gaat dat natuurlijk allemaal anders. Al weken van tevoren krijg ik stencils met teksten als: ‘de Avondvierdaagse valt niet onder de verantwoordelijkheid van de school, het is de bedoeling dat je met je eigen kind meeloopt’. En dus was de voorbije week een logistieke hel voor alle vinexbewoners met kroost. Want rond de tijd dat de meeste tweeverdieners nog in de file staan, moesten we nu aantreden bij het startpunt. Met een volle maag, een regenpak en zo’n tandglazuur-verwoestende, in een zakdoek gewikkelde citroen met pepermunt.

Gelukkig zijn de medailles binnen en kunnen we weer gewoon gaan koken. Vandaag een eenvoudige pilav uit de oven met geroosterde tomaatjes. Een bevredigende maaltijd, die u in een half uur op tafel zet. Kook de tuinbonen vijf minuten en giet ze af. Neem een ovenvaste pan en fruit daarin de fijngesneden ui plus knoflook in een scheut olijfolie. Snij de paprika en de salami in kleine blokjes en bak deze even mee. Wie daar (meer) van houdt, kan ook chorizo gebruiken. Strooi het komijn- en korianderpoeder erover en bak ook dit even mee. Doe de tuinbonen erbij en roer ten slotte de rijst er zorgvuldig doorheen. Voeg dan de bouillon toe en roer nogmaals goed. Verplaats de pan – met de deksel erop – naar de oven (200 graden). Leg de kerstomaatjes in een klein ovenschaaltje, besprenkel ze met wat olijfolie, strooi er zout en peper over en zet ze naast de pilav. Controleer na ongeveer een kwartier of de rijst gaar is. Maak een kuiltje in het midden en breek daar een ei in, zet de pan met de deksel erop nog een minuut of drie terug. Leg de tomaatjes bovenop de pilav en dien op. Geef er eventueel nog wat met yoghurt en dille aangemaakte komkommer bij. Eet alles vervolgens rustig op. U heeft de tijd. U hoeft nergens heen.

    • Roos Ouwehand