Drie linkse partijen in lijstverbinding

PvdA, SP en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat maakten de partijen gisteren bekend. Met de lijstverbinding vergroten ze hun kansen op Kamerzetels. Het is voor het eerst dat de drie partijen een verbinding aangaan. Ze willen op deze manier zoveel mogelijk zetels halen „voor onze linkse en progressieve idealen”, zegt PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

Door een lijstverbinding aan te gaan, verhogen de drie linkse partijen de kans dat een ervan een restzetel krijgt; restzetels komen sneller bij een grote partij terecht en een lijstverbinding wordt bij de verdeling van zetels als één partij beschouwd.

Bij de Kamerverkiezingen in 2010 sloten PvdA en GroenLinks al een lijstverbinding. Hierdoor kreeg de PvdA toen niet 29 maar 30 zetels. Ook ChristenUnie en SGP gingen in 2010, zoals gebruikelijk, een lijstverbinding aan, al leverde dat geen restzetel op.

Bij gemeenteraadsverkiezingen is het gebruikelijk dat verwante partijen lijstverbindingen aangaan. Bij Eerste Kamerverkiezingen zijn lijstverbindingen sinds vorig jaar niet meer toegestaan. Omdat de senaat door de Provinciale Statenleden wordt gekozen, van wie het stemgedrag zeker is, konden partijen precies beoordelen of een verbinding een extra zetel zou opleveren. Dat werd gezien als oneerlijk.