Domme antwoorden bestaan niet

Waar haalt de Zon zijn energie vandaan? Hoe komt een boom aan het materiaal om te groeien? Wat veroorzaakt de draaiïng van de Aarde? Vragen die Derek Muller in straatinterviews voorlegt aan het publiek. Foute antwoorden maken hem dolgelukkig. Ze zijn onmisbaar in de educatieve video’s op zijn kanaal Veritasium.

Je ziet de mensen worstelen. De zon zal wel branden op gas, of kolen. Een boom maakt hout uit water uit de grond. Zwaartekracht laat de Aarde draaien, toch? En ze kijken de interviewer hoopvol aan. Heb ik het goed?Mullers tevreden gezicht bij het gehakkel van zijn slachtoffers heeft hem heel wat boze reacties opgeleverd. Hij zou een pretentieuze kwal (douchebag) zijn. “Waarom schilder je mensen af als sukkels?” Hij heeft er half maart een speciale video over gemaakt. Daarin voert hij een verhitte discussie met een kopie van zichzelf in YouTube-shirt, die commentaren citeert en hem met toepasselijke fragmenten confronteert. Maar er is een reden voor deze aanpak. Volgens Mullers promotie-onderzoek werkt uitleg beter als die wordt gegeven nadat eerst populaire misverstanden zijn gepresenteerd. En Muller laat zijn ‘slachtoffers’ wel degelijk in hun waarde.

    • Herbert Blankesteijn