Dode bij gevechten in Tunesië na omstreden culturele manifestatie

Gevechten tussen demonstranten en politie in Intilaka, net buiten Tunis. De foto is gisteren genomen. Foto AFP
Gevechten tussen demonstranten en politie in Intilaka, net buiten Tunis. De foto is gisteren genomen. Foto AFP

Een man die gisteren bij de gevechten in Tunesië in het hoofd werd geschoten is overleden. Dat meldt een bron binnen het ziekenhuis in kuststad Sousse aan persbureau Reuters.

Bij de straatgevechten tussen politie en salafisten, die strijden voor toepassing van een ultraconservatieve islam, zijn de afgelopen dagen in verschillende Tunesische steden zeker 160 mensen opgepakt. Daarbij raakten 65 politiemannen gewond.

Het geweld in Tunesië barstte afgelopen zondag los. In NRC Handelsblad schrijft redacteur Carolien Roelants vandaag over de aanleiding van het geweld.

“Zoals zo vaak in Tunesië was de aanleiding een omstreden culturele manifestatie. De Printemps des Arts de La Marsa, een jaarlijkse kunsttentoonstelling in het Palais Abdellia in de gelijknamige noordelijke voorstad van Tunis, omvatte werken die de woede van salafisten opwekte. Het ging daarbij in het bijzonder om een werk van Mohamed Ben Slama, dat een bijna-naakte vrouw voorstelde met gebaarde mannen op de achtergrond, een stripverhaal met een woedende salafist als hoofdpersoon en de naam van God, Allah, geschreven in dode vliegen.”

Volgens Roelants is het het opmerkelijk dat de salafisten hebben gewacht tot zondag, de laatste dag van de expositie, tot ze gingen protesteren. Maar toen was het ook goed raak, schrijft Roelants.

“In Tunis en omgeving maar ook in andere steden barstte gelijktijdig geweld los. Een groep mannen drong binnen in het Palais Abdellia en vernietigde er enkele werken – het is niet bekend of de gewraakte stukken daaronder waren – en elders werden politiebureaus, vakbondskantoren, een kunstacademie en gebouwen van oppositiepartijen aangevallen en in brand gestoken.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat onder de daders niet alleen salafisten zitten, maar ook gewone herrieschoppers.

France24 heeft verschillende foto’s van de omstreden werken op de Printemps des Arts de La Marsa.