De Telegraaf moet stoppen met tv-gids

De Telegraaf moet stoppen met het uitgeven van een tv-gids. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. RTL Nederland, SBS Broadcasting en de Nederlandse Publieke Omroep hadden een kort geding aangespannen tegen De Telegraaf. Ze wilden voorkomen dat de krant een tv-gids met de programmagegevens voor de hele week blijft uitbrengen.

De zenders vinden dat De Telegraaf eerdere overeenkomsten met hen niet nakomt door programmagegevens te publiceren zonder daarvoor te betalen. Ze verzochten De Telegraaf om te stoppen met het uitbrengen van de tv-gids, maar daar voelde de krant niets voor. De rechter heeft de zendgemachtigden nu in het gelijk gesteld.

Volgens de krant hoeft geen vergoeding te worden betaald op basis van een uitspraak van het Europees Hof in een Britse zaak om programmagegevens. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde recent in met een voorstel om programmagegevens tegen een redelijke vergoeding voor iedereen vrij publiceerbaar te maken.

De rechter stelt dat wettelijk is bepaald dat de programmagegevens niet zonder toestemming van de omroepen mogen worden gepubliceerd. Dat de Kamer dit wil veranderen doet hier niet aan af. Pas als de wet is aangepast verandert de situatie, aldus de rechtbank.

De Telegraaf legt zich overigens niet bij het verlies neer, laat een verslaggever van de krant weten.

“Het vonnis wordt gerespecteerd, maar de uitgever beraadt zich op stappen.”

    • Marije Willems