De Oranje kroegentocht: de slag om Nieuwstraat/Neuestraat

De Maria Gorettistraat in Kerkrade. De straat ligt in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Foto NRC / Chris Keulen

In Kerkrade en Dinxperlo loopt de Nederlands-Duitse grens precies over de lengte-as van een straat. In Kerkrade geldt een noodverordening. In Dinxperlo organiseert een café een voetbalfeest voor Nederlanders en Duitsers.

De Nieuwstraat in Kerkrade wordt ook wel de Neuestraat genoemd. Het hangt ervan af aan welke kant van de grens je staat. Om te voorkomen dat het vanavond uit de hand loopt - welk land er ook wint - geldt er een noodverordening. De persvoorlichter van de gemeente Kerkrade:

“Het is wel eens uit de hand gelopen bij de vorige toernooien. Daarom nemen we bij ieder toernooi dergelijke maatregelen. Maar we hopen natuurlijk gewoon dat het heel gezellig wordt.”

De hele straat wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dus waarschijnlijk loopt de straat vanavond wel gewoon met feestende mensen. Duitsers of Nederlanders, daar wil de voorlichter geen voorspelling over doen. Wat de voorlichter wel weet is dat het niet de bewoners van de Nieuwstraat/Neuestraat zijn die voor eventuele problemen gaan zorgen.

“Als mensen teleurgesteld zijn komen ze van ver voor wat sensatie. De bewoners zelf kennen elkaar goed en het maakt ze niet zoveel uit of Nederland of Duitsland wint.”

Feest in de Neuestraat tijdens het WK van 2010.

Slag om de Nieuwstraat/Neuestraat

Toch even checken bij mevrouw Heinen, bewoner van de Nieuwstraat. Maakt het ze echt niet uit wie er wint?

“Nee, ik ben voor Nederland. Zelfs twee-hon-derd pro-cent! Ik ben wel pessimistisch dus ik denk wel dat we verliezen met 1-0. En of mijn Duitse overburen me dan zullen uitlachen? Nee, dat denk ik niet. Dat zijn hele oude mensen en behoorlijk vriendelijk.”

Ook Peter Kneepkens, uitbater van de lokale saloon Black Onyx, maakt het wel degelijk uit of Nederland of Duitsland wint. En zijn gasten ook. Want de winnaar wint de slag om de Nieuwstraat/Neuestraat. Kneepers:

“Mijn café is helemaal oranje aangekleed en vanavond zitten hier een paar honderd man Nederland te kijken. Normaal heb ik ook wel Duitse gasten maar vanavond niet hoor. Iedereen is er klaar voor, er rijden nu al toeterende auto’s met Duitse en Nederlandse vlaggen door de straat. Nu mag het nog. En we winnen vanavond. Daar hoef ik geen seconde over na te denken. 3-1. Twee keer Robben en één keer Huntelaar.”

En als Nederland toch verliest?

“Dan staat de straat vanavond vol provocerende Duitsers. En als wij winnen vol provocerende Nederlanders. Hoewel het dan iets minder zal zijn, want dan maken we natuurlijk beide nog kans op de volgende ronde. Overigens is de spanning en strijd tijdelijk hoor. Volgende week is alles weer normaal. We gaan hier wel goed met elkaar om.”

Duitsers en Nederlanders kijken samen in Dinxperlo

De Nieuwstraat is niet de enige straat in Nederland die precies op de grens loopt. Zo’n 170 kilometer verderop, in het Gelderse Dinxperlo, loopt de Heelweg. Of de Hellweg. De lokale horeca is daar op dit moment druk bezig met de laatste voorbereidingen voor een groot voetbalfeest, waar zowel Nederlandsers als Duitsers worden verwacht. Uitbater Yvonne van café Flip legt uit:

“We zijn hier buren en we vieren samen een voetbalfeest. Er hangen oranje slingers, maar ook wit/zwart/gele versiering. Ik ben een positief mens en je moet van het positieve uitgaan. In het Westen mag er dan misschien haat en nijd zijn tussen Nederlanders en Duitsers, maar hier zijn het gewoon onze buren. We kijken vanavond met zijn allen en zo hoort het ook.”

Duimt ze dan ook voor een gelijkspel?

“Dat zou mooi zijn, maar ik denk dat het 2-1 voor Nederland wordt. En dan zullen ze hier leuk vinden, want er zullen iets meer Nederlanders zijn op het plein. En nee, dat gaat niet uit de hand lopen. Ik ken de verhalen uit Kerkrade, maar dat is een grote stad. Hier gaan geen problemen plaatsvinden.”

En denkt de politie daar ook zo over? Ja, meldt de politiewoordvoerder ter plaatse:

“We hebben uiteraard de risico’s ingeschat en houden contact met onze Duitse collega’s. Er is hier geen sprake van een noodverordening en er zijn geen aanwijzingen dat er problemen gaan komen. We gaan uit van een gezellige avond. Het is een dorp he, iedereen kent elkaar. Er is zelfs een gecombineerd politiebureau waar politie en polizei opstaat.”

Positiviteit

En toch, niet iedereen is blij met de Duitse versiering in Dinxperlo:

Twitter avatar Kayleeberentsen Kaylee Jezus in Dinxperlo hebben ze alles oranje en de Duitse kleuren versierd wat is dit? Wij zijn toch gewoon Nederlands kut Duitsers

Yvonne van café Flip:

“Kijk, die tweet, dat is precies waarom ik dit organiseer. Zo’n tweet is ook een vorm van racisme. Bij de volksliederen vanavond wordt met witte doekjes gezwaaid tegen racisme. Ik heb ook tweeduizend witte doekjes ingeslagen waarmee ik hoop dat het hele plein vanavond gaat zwaaien. We laten zien dat het ook zo kan. Of er ook tweeduizend mensen komen weet ik niet. Maar ik ben een positief mens hè.”

Morgen in de nabeschouwing:

  • hoelang bleef het nog onrustig in Kerkrade?
  • hoe gezellig was het op het plein in Dinxperlo?

Nrc.nl duikt rondom de wedstrijden van Oranje de horeca in voor een voor- en nabeschouwing. Eerder in deze serie:

    • Lex Boon