De grapjassen tegen de droogstoppels

Het frivole VI Oranje staat tegenover het degelijke Studio Sportzomer van de NOS. Twee redacteuren van nrc.next pleiten voor hun favoriete voetbalprogramma.

Hooguit vijf minuten. Zo lang kijk ik naar de uitzendingen van VI Oranje. Dan heb ik genoeg van de platte humor en anekdotes van Johan Boskamp, René van der Gijp en Johan Derksen. VI Oranje is borrelpraat met een voetbalsausje. Het moet vooral gezellig zijn, het draait om de vette lach. Zoals gisteravond: opmerkingen over de sexy geklede serveerster die bitterballen uitdeelt aan het publiek in de studio. Dat niveau. Het is een amusementsprogramma dat ook kijkers probeert te trekken die weinig met voetbal hebben. Voor mij als voetballiefhebber is het veel te luchtig. Wat doet bijvoorbeeld iemand als Carlo Boszhard in de uitzending op de avond van Nederland-Denemarken? Dan haak ik af.

NOS’ Studio Sportzomer is smaakvoller en serieuzer. De heren voeren geregeld goede, inhoudelijke discussies over voetbaltactische zaken. Het programma overtroeft VI Oranje op alle punten. Ten eerste de locatie. Studio Sportzomer is op de plek waar het allemaal gebeurt, de uitzendingen zijn vanaf het dakterras van Hotel Pod Wawelem in Krakau, met uitzicht op het hotel van het Nederlands elftal. VI Oranje zendt uit vanuit het Kurhaus in Scheveningen, ver weg van het EK in Polen en Oekraïne.

Dan de gasten. Bij Studio Sportzomer zitten veel meer aansprekende namen. De tafelbezetting van gisteravond zegt eigenlijk alles. Bij VI Oranje was zanger Guus Meeuwis te gast, naast vaste krachten Van der Gijp en Derksen. Dat deden ze bij Studio Sportzomer beter. Zij hadden Gertjan Verbeek (coach AZ), Wilfried de Jong (programmamaker en sportauteur), Jan Mulder (oud-voetballer en schrijver) en Jan van Halst (oud-speler en voormalig manager algemene zaken FC Twente). Dat was voetbalpraat door ervaren mensen met uitstraling.

Ten derde de presentatoren. Wilfred Genee van VI Oranje is soms erg druk en aanwezig, type ADHD. Jack van Gelder is beter ingevoerd, heeft een uitgebreid netwerk en presenteert soepel. Wel kapt hij soms te snel goede discussies af, en hij vraagt vaak niet door.

En Studio Sportzomer heeft meer en betere reportages, zoals met politicologe en actrice Victoria Koblenko (geboren Oekraïense), die voor het programma het land intrekt voor maatschappelijke verhalen. En ze zijn zeer actueel. Gisteren, een kwartier na Polen-Rusland, hadden ze via een verbinding Dick Advocaat (bondscoach van Rusland) live in de uitzending. Bij VI Oranje gooide René van der Gijp er op dat moment nog maar eens een grap uit.

Steven Verseput

sportredacteur nrc.next

    • Steven Verseput