CBP beboet NS voor bewaren reisgegevens studenten

De NS heeft een boete opgelegd gekregen van het CBP voor het te lang bewaren van gegevens van studenten. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft de NS een dwangsom van 125 duizend euro opgelegd voor het te lang bewaren van ov-chipgegevens van studenten. De treinmaatschappij heeft bepaalde gegevens niet vernietigd, terwijl dit wel moest. Het vervoerbedrijf heeft het bedrag betaald, meldt het CBP vandaag.

Het CBP dwong vorig jaar een termijn van twee jaar af voor het bewaren van ov-chipgegevens. De NS had tot eind november de tijd gekregen maatregelen te nemen. Het vervoersbedrijf verklaarde daarop de reisgegevens te anonimiseren, zodat de privacy van de reizende studenten niet in gevaar zou komen. Het CBP stelt echter dat studenten nog gewoon geïdentificeerd kunnen worden en hun reisgedrag op die manier te volgen is.

NS tekent bezwaar aan

De NS heeft de wettelijk verplichte bewaartermijn van twee jaar nu wel ingevoerd en alle reisgegevens die ouder zijn vernietigd. Het bedrijf tekent wel bezwaar aan tegen de dwangsom, omdat het vindt dat het de gegevens niet te lang heeft bewaard en omdat het niet over de naam- en adresgegevens van studenten beschikt.

De NS zegt met anonieme gegevens alleen te willen zien hoe mensen reizen, om zo ten behoeve van de reizigers treinen optimaal in te zetten. In overleg met het CBP wil het bedrijf een wettelijk verantwoorde methode ontwikkelen voor het anonimiseren van reisgegevens, omdat de gegevens nog te hacken zijn.

Eind 2010 bleek uit onderzoek van het CBP dat de openbaarvervoerbedrijven GVB, RET en NS de wet overtreden door reisgegevens van studenten te lang te bewaren. De bedrijven zegden vervolgens toe nieuwe termijnen in te voeren.

    • Mirjam Remie