buzz

Channing Tatum arrives at the MTV Movie Awards on Sunday, June 3, 2012, in Los Angeles. (Photo by Matt Sayles/Invision/AP) MATT SAYLES/INVISION/AP

Dwergen vs. Sneeuwwitje

Kleine mensen zijn boos op filmstudio Universal. In de succesvolle sprookjesfilm Snow White and the Huntsman, sinds vorige week ook uit in Nederland, spelen digitaal gekrompen acteurs de zeven dwergen, zoals de hobbits in de filmserie Lord of the Rings. Een tweede Sneeuwwitjefilm, Mirror Mirror (hier in de bioscoop als Snow White), maakte wel gebruik van echte dwergen. Digitaal krimpen van acteurs vergeleek dwergacteur Danny Woodburn deze week met ‘blackface’, de in diskrediet geraakte praktijk om negers te laten spelen door blanken met zwart geverfde gezichten. Woodburn zei in de New York Post geen bezwaar te hebben als ze hem dan ook digitaal opblazen zodat hij dokter kan spelen in ER, maar zo zou het niet werken. Dwergentheatergroep Beacher’s Madhouse uit Los Angeles dreigt volgens roddelsite TMZ met een ‘100-midget march’ op Universal, de pressiegroep Little People of America eist in een verklaring dat alleen kleine mensen voortaan nog korte mensen spelen. Het betreft een serieus werkgelegenheidsprobleem: kleine mensen vinden van oudsher emplooi in het entertainment. Universal houdt voet bij stuk: acteur als Ray Winstone, Nick Frost, Ian McShane en Bob Hoskins zijn niet als zeven dwergen gecast op basis van ‘lichaamstype’. „Zij komen met een eigen achtergrond en herkenbaarheid.”

Prometheus 2 al begonnen

Prometheus, de prequel (voorloper) van Alien uit 1979, komt sterk uit de startblokken. Dus start regisseur Ridley Scott alvast de campagne voor deel twee. Prometheus kende al een ongewoon lange en intensieve internetcampagne; in de titelrol van die film blijkt zich nu de datum 10.11.12 te verbergen, plus een verwijzing naar de website whatis101112.com. Die site bevat weer verwijzing naar Nietzsches Also Sprach Zarathustra, de dood van God en de Übermensch die zijn plaats inneemt, thema’s die Stanley Kubrick ook raakte in zijn sf-klassieker 2001: A Space Odyssey. Bovendien is er een filmpje van Peter Weyland van nepmultinational Weyland Industries.

Zombiekraker uitgesteld

World War Z, het peperdure eerste deel in een trilogie over een wereldwijde zombieplaag, loopt vertraging op. De film met Brad Pitt als rondreizend VN-functionaris en een bijrol voor de Nederlandse acteur Michiel Huisman is uitgesteld van december tot juni 2013: genoeg tijd om in de herfst nieuwe scènes op te nemen en het scenario door scriptdokter Damon Lindelof te laten bewerken. Het zombiespektakel, vorig jaar opgenomen op meerdere Europese locaties, is de tweede grote Hollywoodfilm in korte tijd die wordt uitgesteld, waarschijnlijk na negatieve reacties van testpubliek. G.I. Joe 2 werd recentelijk verschoven van eind juni tot eind maart 2013, volgens studio Paramount om de film op te blazen tot 3D, volgens geruchten omdat het testpubliek niet kon verkroppen dat idool Channing Tatum al snel sneuvelt in de film.

Slappe lente in Hollywood

De filmstudio’s zijn wellicht nerveus na de forse zeperds John Carter (Disney) en Battleship (Universal). Volgens website Deadline berekent media-analist SNL Kagan deze week dat van de acht Amerikaanse films van mei er slechts twee winst zullen maken: The Best Marigold Hotel en The Avengers. MIB 3 blijft krap in het rood, The Dictator en Dark Shadows verliezen stevig. Eerder becijferde SNL Kagal dat Hollywood steeds minder recette uit Amerika haalt: het aandeel binnenland daalde in 2011 van 48 naar 46 procent.

Isaac Newton, actieheld

Abraham Lincoln vampierjager, Edgar Allan Poe detective: Hollywood herschrijft de geschiedenis. Het laatste nieuws: ook de natuur- en wiskundige sir Isaac Newton (1643-1727) wordt een actieheld. Althans in een film en stripserie waaraan regisseur Rob Cohen (The Fast and The Furious) momenteel werkt. Die speelt in Newtons jaren als meester van de Britse Munt, waar hij van 1696 tot 1727 zo actief optrad tegen valsemunters dat ook serieuze historici hem wel eens ’s werelds eerste detective hebben genoemd. Een ander curieus concept: Warner Bros heeft volgens Deadline scenarist Danny Chun ingehuurd om een actiefilm te schrijven over het Guinness Book of World Records.

Weer prijs voor Kauwboy

Boudewijn Kooles meesterlijke jeugdfilm Kauwboy over een vader, zoon en tamme kauw valt weer in de prijzen. Zondag verkoos een Europese jury van 10- tot 13-jarigen in zes Europese steden de film boven het Franse Sister en het Vlaamse Blue Bird bij de European Young Audience Award.