Bloedige ochtend Irak: minstens 46 doden na aanslagen op shi’iten en politie

Vorige week werden in Hillah, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Irak, nog enkele lieden opgepakt die ervan verdacht worden banden met Al-Qaeda te onderhouden. Foto AP / Alaa al-Marjani

Bij gecoördineerde bomaanslagen op shi’itische pelgrims en politieagenten in Irak zijn zeker 44 mensen omgekomen. Vanochtend gingen onder meer vier bommen af tijdens een groot religieus festival.

In Bagdad werden de pelgrims getroffen terwijl zij op het festival stilstonden bij de sterfdag van imam Moussa al-Kadhim, de achterkleinzoon van de profeet Mohammed die in de achtste eeuw overleed. Vier bommen gingen af waarbij zeker twintig doden en tientallen gewonden vielen, meldt AP. Het is de derde aanslag op het festival deze week in een reeks van aanhoudend sektarisch geweld.

De eerste bom zou rond vijf uur vanochtend plaatselijke tijd zijn afgegaan toen de pelgrims aan een processie bezig waren. Binnen enkele uren gingen nog drie bommen af in diverse delen van de stad.

In het zuiden van Irak in de stad Hilla werden volgens Reuters ten minste 22 mensen gedood toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies buiten restaurants waar vaak politieagenten komen eten. Drie andere bommen kostten onder meer in de stad Balad het leven aan zeker vier anderen. 38 mensen raakten gewond.

    • Jules Seegers