In beeld

Bloedige etnische onlusten in het westen van Birma

Hevige spanningen tussen boeddhisten en moslims in de westelijke Birmese deelstaat Rakhine hebben in de afgelopen dagen al aan tientallen mensen het leven gekost. President Thein Sein kondigde zondagavond de noodtoestand af. Honderden huizen zijn platgebrand. In deelstaathoofdstad Sittwe en drie andere plaatsen geldt een uitgaansverbod. Volgens president Sein is het geweld aangewakkerd door ontevredenheid onder verschillende religieuze groepen en etnische groepen, haat en wraakzucht. Honderden Rohingya moslims proberen om per boot naar buurland Bangladesh te vluchten, maar de grens wordt dichtgehouden, ondanks internationale druk.
Een inwoner van Sittwe fietst langs de verbrande huizen. Het is voor het eerst sinds Thein Sein begin 2011 president werd de noodtoestand heeft uitgeroepen.
AFP
Inwoners van de deelstaathoofdstad Sittwe kijken op van hun huis. De verenigde Naties hebben maandag een deel van hun personeel teruggetrokken uit Birma.
AFP
Een moslimman loopt door de rook, afkomstig uit de huizen die in brand staan.
AFP
Een inwoner loopt door de smeulende resten van een verband huis in Sittwae.
AFP
Rook en vlammen rijzen op uit brandende huizen in Sittwe. Veiligheidstroepen proberen de situatie in het gebied te kalmeren.
AP / Khin Maung Win
Moslims zijn op de vlucht geslagen door het geweld. Honderden huizen zijn in de as gelegd.
AFP
Ouderen verblijven in een klooster omdat hun huizen zijn verwoest tijdens het hevige geweld van de afgelopen dagen in Birma.
AFP
Een familie uit Rakhine verblijft in een klooster dat is ingericht voor mensen die ontheemd zijn geraakt door het geweld in Sittwe.
AFP
Grenswachters sturen een onderschepte boot met Rohinqya moslims terug naar Birma. In de jaren '90 bood Bangladesh al eens onderdak aan 250.000 Rohingya's, die uit Birma waren gevlucht.
AFP / Munir uz Zaman
Een Rohingya moslimsvrouw die op de vlucht is geslagen zoekt beschutting onder een zeil, terwijl een boot de Naf probeert over te steken om Bangladesh in te komen.
AFP / Munir uz Zaman
Een grenswacht uit Bangladesh houdt de wacht op een steiger bij de rivier Naf in Teknaf. Vandaag zijn nog eens drie boten met vluchtelingen weggestuurd uit Bangladesh. Tot nu toe zouden er al zestien boten met meer dan zeshonderd moslims, waaronder veel vrouwen en kinderen, zijn geweigerd, ondanks de groeiende druk om de grens te openen.
AFP / Munir uz Zaman
Soldaten houden de wacht in Sittwe, de hoofdstad van de westelijke deelstaat Rakhine.
AFP
Een douanekantoor in Bangladesh is bijna leeg door het religieuze geweld in buurland Birma. Grenswachters hebben boten met op de vlucht geslagen moslims teruggestuurd naar Birma. De VN-vluchtelingenorganisatie heeft opgeroepen de grens te openen.
AFP / Munir uz Zaman
Soldaten patrouilleren langs brandende huizen, te midden van het aanhoudende sektarische geweld in Sittwe.
AFP
Een meisje van zes weken oud werd alleen gevonden in een boot op een rivier bij de grens met Bangladesh. Honderden Birmezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Grenswachters vonden de baby. Ze is opgevangen door een familie uit Bangladesh.
AFP / Munir Uz Zaman