Beatrix naar Turkije na tumultueus staatsbezoek president Gül in april

Gül en Beatrix toasten tijdens een koninklijk banket in het paleis in Amsterdam. Foto AP / Peter De Jong

Na het enigszins rumoerig verlopen bezoek van Abdullah Gül aan Nederland in april, bezoekt koningin Beatrix de Turkse president vandaag in Ankara. Ze vertrekt voor een driedaags bezoek in het kader van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Toen Gül in april naar Nederland kwam ontstond er heibel rondom uitspraken van Geert Wilders. De PVV-leider zei eerst dat de Turkse president niet welkom was. Later maakte hij hem ook nog uit voor onder meer christen-pester en islamist:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gul klaagt over intolerantie. #gulstayhome

Volgens Gül legden die uitspraken “de basis voor etnische en religieuze discriminatie”. Voor zijn aankomst in Nederland in april betitelde hij het beleid van Wilders als “vreemdelingenhaat voor eigen politiek gewin, niets meer en minder”.

De uitspraken van Wilders leidden tot grote onrust binnen de partij. Een Drents lid stapte op en in Limburg ontstond tweespalt toen een door de PVV-fractie geboycotte lunch met Gül en Beatrix toch werd bijgewoond door twee PVV’ers.

Beatrix gaat na haar diner met Gül door naar Istanbul waar ze morgen in gesprek gaat met studenten en een voorstelling van het Nederlands Dans Theater bijwoont. Vrijdag keert ze huiswaarts, aldus de NOS.