‘Banken willen geen geld meer lenen aan woningcorporaties’

Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Banken staan op het punt geen leningen meer aan woningcorporaties te verstrekken. Ze vinden het te gevaarlijk geworden, zegt voorzitter Marc Calon van de vereniging van woningcorporaties Aedes vanochtend in Trouw.

ABN Amro bevestigt in de krant dat de bank zeer voorzichtig is geworden met lenen aan de corporaties. Voor de hele sector zou een verhoogd risico gelden. Andere banken zouden er ook zo in staan.

Nog bijna vijftig corporaties met risicovolle derivaten

De banken reageren op de affaire rond Vestia. De grootste corporatie van Nederland kwam door avonturen met derivaten op de rand van de financiële afgrond. Om te voorkomen dat banken beslag legden op het bezit van Vestia, werden de 89.000 panden van Vestia weggesluisd naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De banken moesten een verlies nemen.

Verrassingsacties zoals deze vergroten het vertrouwen van banken in woningcorporaties niet. ABN Amro dreigde Vestia en WSW hierop met schadeclaims. De banken zelf wordt verweten dat ze niet goed hebben gecontroleerd of Vestia niet te veel risico’s nam. Bijna vijftig andere corporaties hebben ook risicovolle derivaten.

‘Mogelijk bouwen corporaties vanaf juli geen enkel huis meer’

Als het tegenzit, bouwen de corporaties vanaf volgende maand geen enkel huis meer, waarschuwt Calon. Dat zou een nieuwe dreun voor de bouw betekenen. In 2010 namen corporaties de bouw van dik 36.000 woningen voor hun rekening, ruim de helft van de totale nieuwbouwproductie van woningen.

Niet alleen corporaties en woningzoekenden dreigen volgens hem te worden getroffen. Hij wijst erop dat meer bouwvakkers hun werk verliezen en meer bedrijven failliet gaan. De staat wordt dan ook getroffen omdat die meer kwijt is aan uitkeringen en minder belastinginkomsten heeft. “Hoe dom kunnen we zijn, als we dat laten gebeuren.”