Arjen Robben: Het wordt vooral een mentale slag

Aanvaller Arjen Robben speelt vanavond tegen zes of zeven clubgenoten van Bayern. „We moeten waken voor de counters.”

Arjen Robben zegt als zijn relatie met de Duitse boulevardpers ter sprake komt: „Mijn vrienden van Bild zijn al maandenlang bezig met een campagne tegen mij, maar sinds de Champions League-finale heb ik geen letter meer in die krant gelezen.” En over Nederland-Duitsland, vanavond: „Natuurlijk is dit een bijzondere wedstrijd voor mij. Al is het maar omdat ik tegen zes of zeven ploeggenoten van Bayern speel.”

De 28-jarige aanvaller kende een roerig einde van het seizoen. Met zijn club greep hij op het laatste moment naast de Champions League, de landstitel en de Duitse beker. Vooral de nederlaag in de finale van de Champions League, waarin Robben in de verlenging een strafschop miste, kwam hard aan.

„Die laatste finale en de WK-finale. Dat waren unieke kansen om de twee grootste prijzen in mijn leven te winnen”, zegt hij. „Het deed erg pijn toen het niet lukte. Dit zal altijd aan me blijven kleven. De eerste titel die ik nu win, zal nog tien keer beter smaken.”

Robben kreeg na de Champions League-finale veel kritiek en werd door een deel van de aanhang van Bayern München gezien als de boosdoener. Een paar dagen na de finale werd Robben in de Allianz Arena uitgefloten toen hij met Oranje een vriendschappelijke wedstrijd tegen zijn club speelde. „Dat is natuurlijk nooit leuk, maar ik heb het vrij snel van me af gezet. Ik heb me daarna gefocust op het Nederlands elftal. En ook bij Oranje zie je hoe opportunistisch de voetbalwereld is. Vóór het toernooi dacht 70 procent van de Nederlanders dat we Europees kampioen zouden worden. Na het verlies tegen Denemarken denkt 80 procent dat we er in de eerste ronde uitvliegen.”

Robben is aan zijn vijfde grote toernooi bezig. Hij speelde in 2004 voor het eerst op een EK en schoot Oranje toen als onervaren kracht via een penalty naar de halve finales. De status van Robben is nu totaal anders. „Toen was ik heel onbevangen. Ik was een jong talent. Nu hoor ik bij de gevestigde orde en moet ik zelf verantwoordelijkheid nemen. Daar moet je niet voor weglopen. Als je je team verder wilt brengen, moet je het voortouw nemen. Maar dat moet je ook weer niet overdrijven.”

Robben ondervond vorige maand aan den lijve dat een voortrekkersrol ook veel ellende kan opleveren. Het werd hem nagedragen dat hij in korte tijd twee strafschoppen miste. Daarmee voegde Robben zich in een rijtje grote voetballers, zoals Michel Platini, David Beckham, Marco van Basten en Clarence Seedorf, die op belangrijke momenten penalty’s misten.

„Toen ik mijn medaille na de verloren Champions League finale ophaalde sprak Platini troostende woorden. ‘Ik heb er ook wel eens een gemist’, zei hij. Later sprak ik bij Oranje met Klaas-Jan Huntelaar. Die vond dat ik er in de beslissende reeks ook één had moeten nemen. Maar dat was voor mij nooit een optie.”

Volgens Robben zal de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland vanavond vooral een mentale slag worden. „Als je puur naar ieder individu kijkt, dan hebben wij de betere spelers. Maar het draait ook om het collectief. De Duitsers spelen geen mooi, verzorgd voetbal zoals Spanje doet, of zoals wij dat doen. Maar ze zijn dodelijk in de counter. Daar moeten we voor waken.”

    • Koen Greven