Alleen voor Truus (85) zijn het nog moffen

Ronald Bredewoud (47) heeft „niks tegen de Duitsers”. Zijn moeder Truus wel. Ze gunt het die „moffen” niet. En kleinzoon Mike (16) vindt het gewoon een wedstrijd.

De Duitsers, we horen ze te haten. In elk geval als er gevoetbald wordt. En uit alles blijkt dat de wedstrijd van het Nederlands elftal vanavond tegen Duitsland beladen is. „Getergde Robben lust Duitsers rauw”, kopte De Telegraaf vanochtend. Ook Duitse kranten als Bild stoken het vuurtje lekker op: „Heerlijk Holland! Deze afgang maakt ons blij”, schreef de tabloid na het verlies tegen Denemarken.

De grote buur, de aartsrivaal, de angstgegner, de voormalige bezetter – én een wedstrijd om alles of niets. De ingrediënten voor een anti-Duits sentiment zijn aanwezig. Zeker in een Oranjeminnende volkswijk als Sterrenwijk. Zou je denken.

„Deutschland, Deutschland über alles”, begint Ronald Bredewoud te zingen, met een grote grijns op zijn gezicht. „Het Duitse volkslied, ik zing het al dagen op mijn werk. Om lekker te provoceren.” Het wordt niet bepaald gewaardeerd door zijn collega’s bij de dienst Sociale Zaken van de gemeente Utrecht, maar het voert de spanning nog wat extra op. Die is al hoog zat voor de wedstrijd waarin Duitsland Nederland kan uitschakelen. „Ik ben vol voor Nederland hoor, maar ik heb helemaal niks tegen Duitsers. Ik ben weleens in Duitsland geweest, en het zijn heel leuke mensen. Die haat, dat is echt iets van de oudere generatie”, zegt Bredewoud (47).

Die oudere generatie woont een paar straten verderop in Sterrenwijk. Daar zit zijn moeder, Truus Bredewoud, op het randje van haar tafel aan de televisie gekluisterd. Ze kijkt, op nog geen halve meter van het scherm, naar The Bold and the Beautiful. „Vanaf de bank kan ik de ondertiteling niet meer lezen.” Truus Bredewoud is 85 jaar.

Bij het voetbal zijn geen ondertitels – kijken gaat dus prima – maar Truus vindt de wedstrijd van vanavond zo aangrijpend dat ze niet durft te kijken. Ze gaat buiten zitten tijdens de wedstrijd. „Die moffen, ik gun het ze gewoon niet. Ik denk dat dat toch komt omdat ik de oorlog nog heb meegemaakt”, zegt ze. „Maar ach, die jongens die nu spelen kunnen daar niets aan doen, die waren er toen nog niet.”

Weinig bewoners van Sterrenwijk zijn tijdens of vóór de Tweede Wereldoorlog geboren. „Ik ben van 1946”, zegt Frans Druppers, „dus met die oorlog heb ik niks te maken. Er werd thuis ook niet over gesproken vroeger, weet je wel. Maar ik voel bij de Duitsers toch een soort wrok. Door de finale van ’74. Die hebben we onterecht verloren en dat heeft me altijd dwarsgezeten.” De winst op Duitsland in 1988, die uiteindelijk tot de enige EK-titel van Nederland leidde, herinnert hij zich ook nog precies. „Die dieptepass van Wouters op Van Basten. Die 2-1. Geweldig. Allebei Utrechtenaren, hè.”

In die wedstrijd was het haat en nijd tussen de spelers van Nederland en Duitsland. „Dat opgefokte sfeertje zie je nu ook weer”, zegt Ronald Bredewoud. „Je merkt het aan de spelers, deze wedstrijd is bijzonder.” Het zijn historische sentimenten waar op ingespeeld wordt. En dat is volgens Bredewoud niet voor niets. Die kunnen motiverend werken. Wie een wedstrijd tegen de Duitsers beslist, schrijft geschiedenis. „Maar ik ben toch bang dat zij gewoon beter zijn. Zij hebben echt een team. Sommige mensen noemen dat geluk, maar het is een kwaliteit. Die Duitse mentaliteit, die missen wij.”

Zijn zoon Mike (16) heeft helemaal niets met een Duitse mentaliteit of een burenrivaliteit. Voor hem is Nederland-Duitsland gewoon een wedstrijd. „Een wedstrijd die we gewoon gaan winnen”, zegt hij hoopvol. „Echt.”

Veel Sterrenwijkers bereiden zich er al op voor dat alle oranje vlaggetjes morgen weer voor twee jaar op zolder kunnen. En als Nederland uit het EK vliegt, moeten ze een nieuwe favoriet kiezen voor de rest van het toernooi.

„Ik heb respect voor het Duitse voetbal, maar ik zal ze nooit steunen”, zegt Frans Druppers. „Weet je wat het is”, voegt hij toe. „Het is hier wel allemaal mooi oranje versierd, maar het Nederlands elftal is toch maar bijzaak. FC Utrecht, dat is nummer 1.” Wat betekent dat voor vanavond? „Wat er ook gebeurt, we hebben hier altijd een grotere hekel aan Ajax dan aan Duitsers.”

    • Enzo van Steenbergen
    • Emilie van Outeren