5. Stuur altijd een foto mee met je cv

Het Ariel University Center in Israël publiceerde onlangs een opmerkelijk onderzoek: knappe vrouwen moeten geen foto van zichzelf meesturen als ze solliciteren. In 93 procent van de gevallen wordt hun brief namelijk beoordeeld door een vrouw en die zien liever geen knappere vrouwen dan zijzelf in hun bedrijf.

Knappe mannen daarentegen moeten juist wél een foto meesturen. „Onzin”, vindt Simone van Erp van Laurens Simonse Groep. „In ons bedrijf werken veel vrouwelijke recruiters en die selecteren echt niet op schoonheid.”

In het algemeen vindt Van Erp een foto meesturen met je cv een goed idee. „Maar wel een zakelijke foto. De vrouw die onlangs een foto van zichzelf in bikini meestuurde, hebben we niet op gesprek uitgenodigd.” Ook een foto waar je met een glas bier op staat, wekt in dit verband geen goede indruk.

Wat is de meerwaarde van een foto als je solliciteert? „Een foto geeft nét een wat persoonlijker gevoel bij een cv”, aldus Van Erp. „Het geeft vrijwel nooit de doorslag, maar je komt wat persoonlijker over, wat de kans op een uitnodiging vergroot.”

Conclusie: de mythe dat je altijd een foto van jezelf mee moet sturen, is waar, mits het een zakelijke foto is.