4. Binnen één minuut geef je al een definitieve indruk

Vraag mensen wat zij zich voorstellen bij ‘een verkeerde eerste indruk’ en iedereen noemt dezelfde dingen: een slap handje geven, een afgetrapte spijkerbroek, niet naar de kapper geweest. Toch komt het regelmatig voor dat kandidaten ‘onaangepast’ op een sollicitatiegesprek verschijnen. Zijn dan alle kansen verkeken? Immers, de mythe luidt dat de werkgever binnen een minuut een definitief oordeel over je heeft. „Dat is iets te sterk”, aldus Simone van Erp van Laurens Simonse Groep. „Maar de eerste indruk is wel enorm belangrijk. Een slap handje is inderdaad een doodzonde. Net als een onverzorgd uiterlijk, te laat komen en ongepaste kleding.”

Vraag altijd naar de dresscode als je solliciteert, luidt Van Erps advies. „Voor een functie in een machinefabriek hoef je waarschijnlijk niet in pak. Maar een flinke oorbel voor een man die een commerciële functie ambieert, is niet handig.”

Als de werkgever in die eerste minuut een verkeerde indruk van je krijgt, begin je met 3-0 achterstand, aldus Van Erp. „En dat is lastig inhalen. De werkgever staat de rest van het gesprek sceptischer tegenover je.” Soms kan het dan toch nog goed komen. Van Erp: „Ik heb onlangs iemand aangenomen die een slap handje gaf en ook haar kleding was niet passend. Maar ze stelde wel de juiste vragen en had de juiste capaciteiten. Ze bood haar excuses aan, zei dat ze nerveus was.”

In maximaal 25 procent van de gevallen waarin de eerste indruk slecht is, komt het nog goed, is Van Erps ervaring.

Conclusie: de mythe dat de werkgever zich in de eerste minuut al een definitief oordeel van de sollicitant vormt, is grotendeels waar.