3. Je voorbereiden op een assessment is nutteloos

Het assessment center – waar de geschiktheid van de sollicitant voor een bepaalde functie met behulp van testen wordt beoordeeld – is altijd omgeven geweest door mythes.

Lange tijd gingen er verhalen dat er doorkijkspiegels in de testruimte hingen en dat elke vraag een dubbele bodem had. Die mythes zijn wel doorgeprikt, zegt Bas Kok van HR-adviesbureau LTP.

Maar er zijn nieuwe mythes voor in de plaats gekomen, zoals: het heeft geen enkele zin om je voor te bereiden op een assessment, je moet gewoon jezelf zijn. Lijnrecht daartegenover staat de mythe dat je je juist heel goed moet voorbereiden via intelligentietests op internet.

Beide mythes zijn onjuist, aldus Kok, die het boek Assessment doen schreef. Als je niets van de gang van zaken op een assessment weet en je hebt nooit eens nagedacht over je sterke en zwakke kanten, dan haal je bij een assessment niet het beste uit jezelf. Maar met dagenlang intelligentietests doen, schiet je ook door. De tests vormen maar één van de vier onderdelen, naast het persoonlijkheidsonderzoek, rollenspelen en een interview. Het advies van Kok: „Zorg dat je een goed beeld hebt van jezelf zonder dat je een verkooppraatje houdt. Wees niet bang, maar ook niet nonchalant als je naar een assessment gaat.”

Het advies op de website van het Loopbaan Advies Centrum van de Universiteit van Amsterdam sluit daarbij aan: „Het is zinvol om intelligentietests en opdrachten te oefenen, omdat je dan weet wat je kunt verwachten, waardoor je meer ontspannen aan het assessment begint. Maar het is niet zo dat je door veel te oefenen steeds beter wordt in intelligentietests. Je zult wel eerder doorhebben om wat voor opdracht het gaat.”

Ook Simone van Erp van Laurens Simonse Groep vindt voorbereiden nuttig. „Al is het maar voor je zelfvertrouwen. Bij ons kom je niet serieus over als je je totaal niet hebt voorbereid.”

Conclusie: de mythe dat je je niet hoeft voor te bereiden op een assessment is niet waar.