2. Solliciteren is zinloos als je 40 bent +

Al moeten we steeds langer werken tot ons pensioen, één ding lijkt niet te veranderen: het beeld dat je boven de veertig ‘oud’, ‘duur’ en ‘inflexibel’ bent. Jongeren zijn nog steeds favoriet op de arbeidsmarkt.

„Klopt”, zegt Rob Vinke, hoogleraar personeelswetenschappen aan Nyenrode Business Universiteit. „Als je als veertiger solliciteert, wordt jouw brief wegens je leeftijd en je salariswensen al snel terzijde geschoven.” Maar geen paniek, als je tenminste een goede netwerker bent. Vinke: „ Als je ouder bent dan veertig, heb je veel dingen gedaan, veel mensen ontmoet. Dat is ideaal om te netwerken en zo een nieuwe baan te vinden. Hou dus goed bij wie je relaties zijn. Blijf koffiedrinken met zakelijke kennissen en grijp kansen. Ben je in deze tijd geen rasnetwerker, dan leef je in de verkeerde tijd.”

Bas Kok, senior adviseur van HR-adviesbureau LTP, ziet het wat genuanceerder: „Dat solliciteren na je veertigste geen zin meer heeft, vind ik erg zwart-wit. Doordat je meer kennis hebt dan een twintiger, kun je er bij sollicitaties juist uitspringen. Je hebt qua leeftijd wel een nadeel, maar in veel functies is ervaring ook heel belangrijk. Het is waar dat een werkgever in eerste instantie altijd een jong iemand wil, maar een oudere heeft vaak meerwaarde. Al nemen je kansen wel af.”

Ook Simone van Erp van arbeidsbemiddelingsbureau Laurens Simonse Groep beoordeelt deze mythe niet meteen als ‘waar’. „Of je te oud bent als veertiger, hangt erg van de functie af. Op een traineeship hoef je niet meer te solliciteren, maar een debiteurenbeheerder mag best 45 of 50 zijn.” Zij benadrukt wel dat netwerken de voorkeur heeft boven een klassieke sollicitatie, ongeacht de leeftijd.

Conclusie: de mythe dat solliciteren boven je veertigste geen zin meer heeft, is half waar.