Jemenitische leger herovert Jaar en Zinjibar - vooral ‘militair succes’

Het Jemenitische leger heeft de steden Jaar en Zanhibar weten te heroveren van Al-Qaeda strijders. Het is het eerste succes van een offensief om de controle over de zuidelijke provincie Abyan terug te krijgen.
Het Jemenitische leger heeft de steden Jaar en Zanhibar weten te heroveren van Al-Qaeda strijders. Het is het eerste succes van een offensief om de controle over de zuidelijke provincie Abyan terug te krijgen. Foto Reuters / Ministerie van Defensie

Het Jemenistische leger heeft de zuidelijke steden Jaar en Zinjibar heroverd van aan al-Qaeda gelieerde strijders. Het grote offensief, gesteund door de Verenigde Staten, lijkt daarmee op een succes uit te lopen nadat het precies een maand geleden van start ging.

De hevige gevechten die aan de herovering van de stad Jaar voorafgingen kostten aan vierentwintig mensen het leven, meldt het Ministerie van Defensie tegenover persbureau AFP. Volgens een woordvoerder van het leger zijn de militanten gevlucht uit de stad.

De tanks kwamen vanuit het noordwesten en positioneerden zich in het centrum van Jaar, dat in de provincie Abyan ligt. Getuigen hadden eerder gemeld dat de Al-Qaeda strijders zich terugtrokken uit Jaar, onder druk van het gewapende leger. De evacuatie van de stad vond plaats na “intensivering van gevechten met het leger”, zei een getuige tegen persbureau AFP.

Leger weet stad Zinjibar binnen te dringen

Het Jemenitische leger heeft de stad Zinjibar ook “volledig onder controle”. Eerder vandaag lukte het de militairen om de stad binnen te dringen. Het leger stuitte op tegenstand van Al-Qaeda; er explodeerden regelmatig mijnen die door het terreurnetwerk zijn geplaatst. Maar inmiddels zijn de militanten op de vlucht geslagen. Er zijn tot nu toe zes lichamen van Al-Qaeda strijders gevonden en vijf soldaten raakten gewond.

Zinjibar is meer dan een jaar geleden in beslag genomen door Al-Qaeda strijders, zonder dat ze ook maar een schot hadden gelost. Als gevolg daarvan liep de stad leeg. Het Jemenitische leger wilde de controle over de stad terugkrijgen, zodat de inwoners weer konden terugkeren.

Groot offensief om herovering Zuiden

Het Jemenitische leger startte 12 mei met een groot offensief om de steden Jaar en Zinjibar te heroveren. Het gebied was vorig jaar in beslag genomen door militanten tijdens een volksopstand tegen de inmiddels afgetreden president Ali Abdullah Saleh. Sindsdien is de strijd tussen het Jemenitische leger en Al-Qaeda extra hevig opgelaaid.

Nu Zinjibar en Jaar zijn heroverd, is aan de belangrijkste doelen van het offensief voldaan. Maar volgens NRC-correspondent Judith Spiegel is de herovering van de steden vooral een ‘militair succes’:

“Is het offensief geslaagd? Het is misschien een militair succes dat is behaald. Maar of we nu van Al-Qaeda af zijn, dat is maar de vraag. Ik sprak laatst een jongen die was bedreigd door een aanhanger van Al-Qaeda op de universiteit, gewoon in de collegezaal. We kunnen stadjes wel vrij maken van dit soort figuren, maar snoert het ze ook de mond? In Jemen wordt het wel gebracht alsof dit de remedie is tegen Al-Qaeda.”

Sinds het begin van het gewapende offensief zijn 485 mensen vermoord, volgens een rapport samengesteld door AFP. Daaronder zijn 368 leden van Al-Qaeda, 72 soldaten, 26 assistenten van het leger en 19 burgers. Volgens Westerse diplomaten wordt het leger geadviseerd door de VS.

De Jemnitische provincie Abyan, waarin de steden Jaar en Zinjibar liggen.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie