VS: Rusland levert helikopters voor neerslaan opstand Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton beweerde vanavond dat Rusland gevechtshelikopters levert aan het regime van de Syrische president Assad. Foto AFP / Bulent Kilic

De Verenigde Staten hebben Rusland vanavond beschuldigd van de levering van gevechtshelikopters aan het bewind van de Syrische president Bashar Assad. Minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton waarschuwde voor een dramatische escalatie van het vijftien maanden oude conflict in Syrië.

Clinton uitte haar beschuldiging jegens de Russen tijdens een optreden bij denktank Brookings in Washington. Ze zei zich te baseren op nieuwe informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Clinton vreest dat het conflict in Syrië door de Russische wapenleveringen nog dodelijker kan worden dan het al is en deed een klemmend beroep op Moskou te helpen bij het doorzetten van een plan voor een politieke machtsoverdracht in Syrië.

Rusland heeft steeds gezegd tegenstander te zijn van buitenlands ingrijpen in het conflict in Syrië. Het heeft ook verklaard geen wapens te zullen leveren waarmee de regering de opstand kan neerslaan, maar het is de vraag of dat echt zo is. Rusland bewapent Syrië al tientallen jaren en heeft een vanuit strategisch oogpunt zeer belangrijke marinebasis in de Syrische havenstad Tartus aan de Middellandse Zee.

VS bezorgd over mogelijke uitbreiding conflict in regio

Clinton sprak vanavond ook haar vrees uit voor de kans dat het conflict in Syrië zich verder verspreidt in de regio. Ze beweerde dat het Syrische leger de afgelopen dagen extra troepen heeft gelegerd in de noordelijke provincie Aleppo, in de buurt van het grensgebied met Turkije. Volgens Clinton zou dit voor de Turken “de rode lijn” kunnen zijn om zich meer met het conflict in Syrië te gaan bemoeien. De VS volgen de ontwikkelingen “zeer zorgvuldig”, aldus Clinton.

Een VN-woordvoerder zei vandaag dat Syrië zich nu daadwerkelijk in een staat van burgeroorlog bevindt. Waarnemers van de VN werden vanmiddag aangevallen door een woedende menigte toen zij al-Haffa wilden bereiken, een stad nabij Kardaha, de woonplaats van president Assad. De voertuigen waarin ze zich bevonden werden beschoten. Geen van de waarnemers raakte gewond.

    • Pim van den Dool