VN: ernstige kindermishandeling in Syrië - ‘niets nieuws’

Syrische regeringstroepen en de “shabiba”, aan Assad gelieerde milities, vermoorden en martelen kinderen. Zo worden jonge kinderen ingezet als menselijk schild. Ook sommige gewapende oppositiegroepen zetten kinderen in als kindsoldaat. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (pdf).

Kinderen demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad, in Habeet, vlakbij Idlib, Syrië. Foto Reueters / Shaam News Network

Syrische regeringstroepen en de “shabiba”, aan Assad gelieerde milities, vermoorden en martelen kinderen. Zo worden jonge kinderen ingezet als menselijk schild. Ook sommige gewapende oppositiegroepen zetten kinderen in als kindsoldaat. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (pdf).

Het is de eerste keer dat de Syrische regering en aan het regime gelieerde milities voorkomen op de lijst van groeperingen die kinderen mishandelen in gewapende conflicten. Getuigen meldden sinds de opstand tegen president Bashar al-Assad verschillende moorden op kinderen, bijvoorbeeld omdat ze in een gebied wonen dat bekend staat als anti-regering. Ook als hun familie ervan wordt verdacht banden te hebben met het Vrije Syrische Leger, of als ze zelf als tegenstander van het regime worden gezien, worden kinderen gemarteld.

Zo worden kinderen gebruikt als menselijk schild en worden ze meegenomen op tanks zodat de oppositie niet aanvalt. Kinderen worden geblinddoekt en langdurig blootgesteld aan stress-situaties. Ze worden geslagen met zware elektrische kabels, gebrandmerkt met sigaretten en in een geval kreeg een kind een elektrische schok. Regelmatig worden scholen overvallen en gebruikt als militaire basis.

‘Niets nieuws over Syrië in rapport’

Volgens buitenlandredacteur van NRC-Handelsblad en Midden-Oosten expert Carolien Roelants staat er in wezen niets nieuws in het rapport.

“Het is voor het eerst dat het in dit rapport staat, maar in eerdere rapporten wordt ook al kindermishandeling gemeld. Het is bekend hoe het regime omspringt met kinderen. Helaas wordt er geen enkele inzet gemeden om de oppositie eronder te krijgen. De oppositie zet ook kinderen in als strijders, maar de rol van het regime is groter. De beschuldigingen zijn ook meer gericht tegen het regime.”

Het jaarlijkse rapport van Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon over geweld tegen kinderen noemt 32 ‘hardnekkige daders’, die al minstens vijf jaar op de lijst staan. Daaronder zijn zeven veiligheidstroepen van regeringen. Onder meer in Somalië en Afghanistan worden kinderen grof gemarteld, de Democratische Republiek Congo en Libië. Ban Ki-Moon zei zich ernstige zorgen te maken over het “onacceptabel hoge en groeiende aantal” van langdurige kindermishandeling.

    • Mirjam Remie