VN-chef: Syrië zet gevechtsheli's in tegen steden

De afgelopen dagen is er sprake van een „gevaarlijke” intensivering van het geweld in Syrië. Het Syrische leger voert zijn aanvallen op bevolkingscentra op, terwijl rebellen toenemend gecoördineerde aanvallen op regeringstroepen ondernemen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren laten weten. Deze ontwikkeling, in weerwil van het staakt-het-vuren onder het vredesplan van internationaal bemiddelaar Kofi Annan, is geconstateerd door de VN-waarnemers. Er zijn 300 waarnemers in Syrië wier taak het is toe te zien op het staakt-het-vuren maar die in plaats daarvan het geweld in kaart brengen.

In de verklaring van Ban Ki-moon wordt gewezen op de inzet van gevechtshelikopters tegen de steden Talbiseh en Rastan en artilleriebeschietingen op Homs, die hebben geresulteerd in zware verliezen onder burgers. Het is de eerste keer dat de waarnemers van de Verenigde Naties berichten over de inzet van gevechtshelikopters bevestigen.

In de verklaring wordt ook bezorgdheid uitgesproken over de toestand in Haffeh, een overwegend sunnitische stad bij de Middellandse-zeekust waar troepen zich zouden samentrekken. Ban eiste onmiddellijke en ongehinderde toegang van de VN-waarnemers tot de stad. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte tegelijk zijn bezorgdheid over „voorbereidingen voor een nieuwe slachtpartij” in Haffeh, na die in Houla en Mazraat al-Qubeir, waarbij tegen de 200 doden zijn gevallen. Een activist zei dat de meeste inwoners zijn gevlucht, en in de stad alleen rebellen en enkele gewapende burgers zijn achtergebleven.

Het State Department waarschuwde Damascus dat het regeringsgeweld consequenties zal hebben. „De internationale gemeenschap kan en zal uitvinden welke eenheden voor misdrijven tegen de menselijkheid verantwoordelijk waren en u zult ter verantwoording worden geroepen voor uw daden.” Maar hoe dat zal gebeuren blijft onduidelijk. De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, onderstreepte gisteren dat er geen „tovermiddel” is om de „tragische en complexe” situatie in Syrië op te lossen.

De Verenigde Naties hebben Syrië toegevoegd aan een lijst van landen en gewapende groepen die kinderen rekruteren, doden of seksueel misbruiken. Het jaarlijkse rapport van Ban Ki-moon over kinderen in gewapend conflict meldt dat in Syrië door de autoriteiten kinderen zijn gedood, verminkt, gevangen gezet en als menselijk schild zijn gebruikt. Andere VN-organisaties hebben eerder al het geweld tegen kinderen in Syrië aan de kaak gesteld. (Reuters, AFP, AP)