Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Verplichte homovoorlichting op scholen een jaar uitgesteld

De verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen is met een jaar uitgesteld. Eerder dit jaar besloot de ministerraad dat scholen vanaf 1 augustus dit jaar verplicht aandacht moeten schenken aan homoseksualiteit, maar demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil nu toch eerst advies vragen aan de Onderwijsraad.

In antwoord op Kamervragen van Pia Dijkstra (D66) schrijft de minister dat de Raad van State haar heeft verzocht advies te vragen aan de Onderwijsraad, zo meldt persbureau Novum vanavond. “Zoals gebruikelijk heeft de regering gehoor gegeven aan dit verzoek”, aldus de bewindsvrouw. Dat heeft volgens haar tot gevolg dat scholen niet eerder dan vanaf augustus 2013 kunnen worden verplicht tot voorlichting over homoseksualiteit.

Dijkstra vindt het uitstel onacceptabel. Ze heeft het idee dat het om een vertragingstactiek gaat en vraagt een debat aan, zo liet het Kamerlid via Twitter weten.

Twitter avatar piadijkstra Pia Dijkstra Jaar uitstel van invoering verplichte voorlichting (homo)sexualiteit op school. Ik vraag debat aan #vertragingstactiek van #VVDCDA

COC noemt uitstel ‘klap in gezicht’ homo’s

Naast D66 is ook homobelangenorganisatie COC Nederland niet blij met het uitstel. Een woordvoerder noemt het uitstel een “klap in het gezicht” voor homo’s en lesbiennes:

“Dit is een klap in het gezicht van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren die het vaak zwaar hebben op school. Zij willen meer voorlichting en het is onacceptabel als de regering hen nog een jaar in de kou laat staan.”

Van Bijsterveldt was er aanvankelijk tegen de voorlichting verplicht te stellen, omdat ze het aan de scholen zelf wilde overlaten. Toen een Kamermeerderheid een motie aannam die haar hiertoe opdroeg ging ze echter overstag.