UMP wijst een stemakkoord met het Front National af

De rechtse partij UMP wil voor de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen zondag geen stemakkoord sluiten met het rechts-nationalistische Front National, maar ook geen afspraken maken met andere partijen om kandidaten van het front te blokkeren.

In de praktijk betekent dit dat UMP-kandidaten die afgelopen zondag in de eerste ronde als derde zijn geëindigd in hun district, na een linkse kandidaat en een kandidaat van het FN, zich niet terugtrekken ten voordele van een beter geplaatste kandidaat. Als de UMP-kandidaat de tweede ronde niet heeft gehaald, geeft de partij ook geen stemadvies.

Die strategie is helemaal anders dan die van de Parti Socialiste. Partijleider Martine Aubry had zondagavond al opgeroepen tot een ‘republikeins front’ tegen het Front National. Dat betekent dat enkele socialistische kandidaten zich terugtrekken ten voordele van een rechtse kandidaat, om zo de zege van een kandidaat van het FN te verhinderen.

In de discussie over de UMP-strategie gisteren bleken de belangrijkste leiders in de partij het eens: geen politieke ruilhandel met het Front National, maar ook geen cordon sanitaire. Een enkele dissident zal zich misschien niet aan die strategie houden. Zo is het mogelijk dat de UMP-kandidaat in het kiesdistrict van de populaire FN-kandidaat Gilbert Collard zich alsnog terugtrekt en oproept om voor de linkse kandidaat te stemmen. Een andere UMP-kandidaat in de Bouches-du-Rhône trok zich terug en riep juist op tegen de socialisten en dus voor het FN te stemmen.

Het Front National haalde de tweede ronde in 61 kiesdistricten. Marine Le Pen kondigde gisteren aan geen enkele kandidaat terug te trekken tenzij er een deal zou komen met de UMP. Aan die lokroep gaf de UMP dus geen gehoor.

Le Pen vroeg haar kiezers soms wel op een socialist te stemmen, om zo de verkiezing van een UMP-kandidaat te verhinderen. Bijvoorbeeld in de kieskring van Nathalie Kosciusko-Morizet, oud-minister en een rijzende ster binnen de UMP. Zij is fel tegenstander van samenwerking met het FN. Zij heeft de oproep van Le Pen om tegen haar te stemmen al veroordeeld. Ook ex-minister Xavier Bertrand en de socialist Jack Lang staan op de ‘zwarte lijst’ van Le Pen.