Uitgelicht

Film

Boys Don’t Cry (Kimberly Peirce, 1999, VS). Bewonderenswaardig regiedebuut geeft fel realistisch beeld van wie Brando Teena geweest kan zijn, het twintigjarige meisje dat als jongen door het leven ging, in 1993 werd vermoord en vervolgens een wereldwijd symbool voor seksuele meerduidigheid werd. Geen politiek pamflet maar een verdrietige liefdesgeschiedenis. Oscar voor hoofdrol van Hilary Swank. Ook met Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard. RTL8, 20.30-22.50u.

Flodder (Dick Maas, 1986, Nl). Karikaturale klucht met het idioom van een stripverhaal, over asociaal gezin dat door sociaal werker wordt ondergebracht in chique villawijk. Trok destijds meer dan twee miljoen bezoekers en groeide daarmee uit tot grootste vaderlandse bioscoophit van de jaren tachtig. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, René van ’t Hof, Tatjana Simic. Kreeg twee vervolgen. RTL7, 20.30-22.45u.

The Siege (Edward Zwick, 1998, VS). IJzervreter Bruce Willis geeft leiding aan de staat van beleg in Manhattan nadat bij islamitische zelfmoordacties honderden Amerikaanse buspassagiers en schoolkinderen om het leven zijn gekomen. Onwaarachtig curiosum draait uiteindelijk om de animositeit tussen FBI (Denzel Washington), CIA (Annette Bening) en leger (Willis).RTL5, 20.30-22.45u.

10 Things I Hate About You (Gil Junger, 1999, VS). Shakespeares The Taming of the Shrew lag min of meer ten grondslag aan tienerkomedie. Larisa Oleynik mag van protectieve pappa Larry Miller pas met jongens uit als haar oudere zus Julia Stiles aan de man is. Ook met Heath Ledger. Net5, 20.30-22.30u.

The Rainmaker (Francis Ford Coppola, 1997, VS). Grisham-adaptatie over de juridische coming-of-age van een jonge advocaat (Matt Damon), die bleu in dienst treedt van het malafide, in schadeclaims gespecialiseerde advocatenkantoor van Mickey Rourke. Vooral een acteursfilm om van te smullen: met Danny DeVito, Mary Kay Place, Claire Danes, Jon Voight, Roy Scheider.BBC 1, 00.55-03-05.

Informatief

Dagelijkse kost. Dagelijkse kookrubriek van Jeroen Meus, die deze week barbecuegerechten demonstreert. Vanavond gepofte aardappel met appeltsatziki en zalm en papillotte. Eén, 18.15-18.30u.

De Gaulle, le géant aux pieds d’argile. Charles de Gaulle bekende in een interview met Michel Droit in 1968 dat er momenten zijn geweest waarop hij op het punt had gestaan het bijltje erbij neer te gooien: in Dakar 1940, in Londen 1942, Parijs 1946, in 1954 bij het einde van de door hem opgerichte politieke partij RPF en in 1965 bij verkiezingen. In deze film worden de omstandigheden gereconstrueerd die De Gaulle aan het wankelen brachten. Of behoorde zijn bekentenis tot een weloverwogen strategie? Arte, 20.15-21.40u.

Altijd wat. Serie portretten van sporters die naar de Olympische Spelen gaan. Vanavond rolstoeltennisser Aniek van Koot.Ned.2, 21.35-22.30u.

Bahreïn, plongée dans un pays interdit. Stéphanie Lamorré verbleef een maand lang clandestien in Bahrein om de betogingen tegen het bewind te filmen. Het golfstaatje weigert visa aan journalisten te verstrekken en is er zo in geslaagd zonder imagoschade de opstand te bestrijden. Volgens de soennitische machthebbers van Bahrein en Saoedi-Arabië zit Iran achter de onlusten van de grotendeels shi’itische bevolking. Arte, 21.40-22.35u.

Koppen XL: Na de stilte. Documentaire over het peilloze verdriet en de bijna ondraaglijke last van het verlies van een kind. De tien jaar jonge Maeve Coughlan overleed in 2003 bij een verkeersongeval. Haar ouders namen het besluit om een dagboek bij te houden van hun levens na deze catastrofe. Die aantekeningen vormen de basis van deze film. Eén, 21.40-22.10u.

Amusement

Petite fille. Televisiedrama van Laetitia Masson. De niet meer zo heel jonge Sylvie (sublieme rol van Hélène Fillières) woont en werkt op de veraf in de bergen gelegen boerderij van haar ouders, waar ze wacht op haar grote liefde opdat ze kan ontsnappen aan haar verstikkende bestaan. Haar enige verzetje is een wekelijkse acteercursus. Daar leert ze op een avond Gabriel (Benjamin Biolay) kennen, een stadsjongen. Ze is zo ondersteboven van hem dat ze op de trein naar Lille stapt om hem te ontmoeten. Haar ouders zien de relatie met lede ogen aan. TV5, 21.00-22.30u.

EK voetbal

Griekenland-Tsjechië. Tweede ronde van groep A, gespeeld in Stadion Miejski in Wroclaw. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Ned.1, 17.50-19.55u.

Polen-Rusland. In het speciaal voor dit kampioenschap gebouwde Stadion Narodowy te Warschau speelt gastland Polen tegen Rusland. De aftrap is om 20.45 uur.Ned.1, 20.20-22.45u.